Een paar observaties over georganiseerde misdaad, omerta en de leider van de vrije wereld.

Een paar observaties over Trumpistan na de veroordeling van twee van Trumps bende:

De veroordeling van Manafort was lang niet gegarandeerd. Volgens een artikel in de Washington Post had een groot deel van de jury wantrouwen tegen de aanklagers en vooral tegen hun kroongetuige, Rick Gates. De getuige vertelt dat ze zijn getuigenis opzij legden en zich op de feiten concentreerden. Gelukkig waren die voldoende voor de acht veroordelingen. De andere tien gingen niet door omdat één jurylid niet overtuigd was en niet overtuigd wilde worden.

De president van de Verenigde Staten heeft, als een ware maffia baas, bewondering voor een ex-medewerker die zweert bij de Trump-omerta, die niet ‘breekt’. Never mind dat de man een oplichter was, een crimineel, hij verdient de bewondering van de leider van de westerse wereld omdat hij zwijgt. Ik ben benieuwd wat Manafort daar overigens van vindt. Het is een zwijgen met een hoge prijs om voor de bewondering van een proleet als Trump de rest van je leven in de gevangenis te zitten. Misschien gaat hij toch nog zingen – hij was erbij in de Trump Tower, al denk ik persoonlijk dat die collusion niet de collusion is die nodig is om deze criminele medesamenzweerder (met de lafaard die wel zong) uit het Witte Huis te krijgen.

Het verklaart veel van Trumps wens om medewerkers non disclosure overeenkomsten te laten sluiten. Ook zijn praktijk om schandalen af te kopen of via zijn maatje bij de National Enquirer te laten begraven.

De coherentie van een misdadige organisatie als de Trump bende valt of staat met de mate waarin de onderknuppels bang zijn voor de baas, of, zoals het Republikeinse Congres, hem voor eigen gebruik kunnen uitbuiten. Het wordt interessant te zien wanneer dat gaat schuiven.

Ik ben benieuwd wanneer Sarah Huckabee vertrekt. Tot nu toe kon ze met een stalen gezicht de grootste flaters rechtpraten. Nu moet ze de criminele activiteiten van een man die constant tegen haar heeft gelogen verdedigen. Ik moet denken aan de woordvoerder van Gerald Ford, ter Horst, die in 1974 ontslag nam omdat hij de gratieverlening van Ford aan Nixon niet kon verdedigen. Zouden er grenzen zijn voor Huckabee en haar clubje?

Ik vermoed dat in dit proces van uiteenvallen van de Trump bende een aantal ministers die nog steeds aanwezig zijn maar deel zijn van de samenzwering extra aandacht zullen krijgen: Zinke, Carson, de Vos (die net voorstelde om onderwijsgeld voor wapenaankopen te laten gebruiken). Some of the finest people, yes indeed.

Ik denk ook dat de voordracht van judge Kavenaugh voor het Supreme Court wat problemen op gaat leveren. Het wordt relevant hoe de man dacht en denkt over impeachment en na de onthullingen van zijn geperverteerde vragen om Billy klem te zetten, verdient hij extra aandacht.

Dit is de nagel in de doodskist van senator Lindsey Graham, voorheen gezien als een principieel type, vooral door mensen die denken dat de NAVO gered kan worden door lui als Graham en McCain. Het is leuk om Graham te horen uitleggen in 1998 waarom impeachment geen misdaden veronderstelt maar wangedrag genoeg is. Eat your words … klik hier om hem te horen. Graham is nu deel van het Trump complex, bereid om voor het baasje door de hoepel te springen.

Het was fascinerend om Trumps pr baas, Fox’ Hannity te horen razen over Manafort en Cohen. Je weet dat ze compleet geschift zijn daar bij Fox maar het niveau waartoe deze fluim weet te zakken is indrukwekkend. Hij beloofde dat zijn kijkers ‘informatie zouden krijgen die je nergens anders krijgt’. Boy, did he deliver.