Een generaal in camouflagekleding bij een agressieve photo opp? Amerika glijdt verder af.

Het beeld van de racist-in-chief bij zijn kerkje met een ongeopende bijbel was eerder ridicuul dan verontrustend. Je kunt alles verwachten van deze gevaarlijke clown.

Wat echt verontrustte was dat hij werd vergezeld door de minister van Justitie, William Barr. Nou ja, echt verrassend was dat niet. Barr heeft zich ontpopt als de persoonlijke juridische hulp van Trump in plaats van een professionele handhaver van de Amerikaanse wet. Later bleek dat Barr opdracht had gegeven om het plein voor het Witte Huis schoon te vegen.

Alle alarmbellen moeten echter afgaan voor de derde man in dit onaangename gezelschap, de baas van de Joint Chiefs of Staff, de legerleiders, generaal Milley, in camouflage uniform. Is Trump in staat om het leger in te zetten, tegen de wens van de gouverneurs in, gebruik makend van een obscure wet uit 1807? De vraag is minder of hij het kan, want dat stoort Trump niet erg, maar of het leger doet wat de losgeslagen president wenst.

Milley gaf precies het verkeerde signaal. Hij had bij die photo opp niets te zoeken.

Zo komen we dichter bij de situatie die sommigen hadden voorspeld: een land dat totaal verdeeld is, onrust in de straten, het leger ingezet en de noodtoestand uitgeroepen. Het vaste recept voor autoritaire leiders, zoals in de NYT een CIA-analist het uitdrukte. Hij had dit vaker gezien. Met verkiezingen in aantocht is dit de manier voor een man zonder moreel kompas, omringd door hielenlikkers en acolieten, om in november het kiezen moeilijk en misschien zelfs onmogelijk te maken.

Normaliter zouden een minister van Justitie en de legerleiding die drift tegenhouden. Barr zal het niet doen. Zoals de immer pompeuze Thomas Friedman in de NYT betoogde: Mike Pompeo is de slechtste minister van Buitenlandse Zaken ooit. Hij kon toevoegen dat William Barr de meest gecorrumpeerde minister van Justitie ooit is. Zelfs Robert Kennedy, honderd procent in de zak van JFK, gedroeg zich niet zo. Minister van Defensie Mark Esper kan nu ook in het rijtje ‘slechtste ooit’ met zijn martiale verhalen en zijn klaarblijkelijke instemming met Milley’s onverstandige optreden.

Het past allemaal bij de slechtste president ooit maar dat is iets voor later. Ik schreef eerder dat het racistische white supremacy tuig met automatische geweren op de trappen in Michigan een prelude zouden zijn op Trumps verlies in november. De manier waarop Milley zich laat gebruiken door de president is een prelude op de teloorgang van de democratie, de bedreiging van de verkiezingen in november.

De ironie ontsnapt waarschijnlijk aan de racisten en vuurwapenliefhebbers. Het Tweede Amendement, dat zogenaamd het persoonlijk recht op wapens garandeert (in een idiote interpretatie door het Supreme Court) werd geschreven om militia’s te kunnen bewapenen als strijd tegen een onderdrukkende federale overheid nodig was (of tegen de Engelsen). Die federale overheid, onder leiding van een autoritaire leider, treedt nu op precies op de manier waarop al die onheilroepers waarschuwden dat die overheid dat zou doen: onderdrukking van de burgers, met inzet van militaire middelen. De bewapende militia’s zullen zich er niet tegen verzetten, alles wijst erop dat ze nu al bezig zijn hun doelstelling, een rassenoorlog in de VS, door infiltratie van de demonstraties te verwezenlijken.

Deze week zakte de VS verder af richting gemankeerde democratie. Over het verlies aan aanzien in de wereld hoeven we het niet eens meer te hebben. Dit chaotische land kan helemaal niets. De vijanden van Amerika hebben dat ook gezien. Taiwan moet zich meer zorgen maken dan tevoren.