Een constitutionalist die wat uit te leggen heeft

Rechter Gorsuch, Trumps kandidaat voor het Supreme Court, is een constitutionalist.

Misschien moet hij als eerste vraag krijgen wat hij vindt van de Senaat die in februari 2016 weigerde te doen wat de grondwet zegt: een voorgedragen rechter beoordelen (advise and consent).

Voor de rest is het allemaal water under the bridge. Dit is precies wat McConnell wilde toen hij de grondwet op zijn kop zette met zijn obstructie van de voordracht van Obama.

De Republikeinen kunnen minstens één maar waarschijnlijk meer rechters benoemen en die zullen de richting van het land fundamenteel beïnvloeden. Het is waar, dit is de reden dat Trump won. De evangelische kiezers onder leiding van van de bijbelsharia voorstander Mike Pence stemden op een structurele schuinsmarcheerder precies om deze reden. Ze halen nu de winst binnen en er is niets dat de Democraten daartegen kunnen doen.

Het zal de Republikeinse kritiek op Trump, voor zover er die was, voorlopig wel stoppen of opgestopt houden. Ze moeten hem te vriend houden, zolang de chaos niet zo groot wordt dat ze mede schaamrood op de kaken zich moeten afwenden. Hoewel, daar moet wel heel veel voor gebeuren. Republikeinen kennen geen schaamte.

Protest is goed, maar zinloos. Mijn idee over deze regering is dat je ze vooral zoveel mogelijk touw moet geven om zichzelf op te knopen. Dat betekent dat je ze fouten moet laten maken en niet iedere keer weer verontwaardigd reageren, of, zoals de Democraten dreigen met Gorsuch, de Republikeinen imiteren met eigen obstructie. Een opkomende golf moet je niet proberen terug te duwen. Je moet hem laten omklappen en dan gaan duwen. 

Beter daarop voor te bereiden dan iedere dag energie verspillen aan protesten, hoezeer ze ook uit het hart komen. Die zullen Trump alleen maar sterker maken, gegeven zijn ruggegraatloze partijpolitici.