Dom, dommer, domst

De psycho ontdekt dagelijks nieuwe wetenswaardigheden. Onlangs zei hij tijdens black history month dat Frederick Douglass, een ex-slaaf die in de negentiende eeuw actief was, een veelbelovend type was, suggererend dat de psycho niet alleen gestoord maar ook dom is, en niet weet dat Douglass behoorlijk dood is.

Een paar keer tijdens de campagne en deze week nog tijdens een bijeenkomst adviseerde Trump om Lincoln te gebruiken voor de promotie van zijn kwade plannen. Weinig mensen schenen het te weten, zei Trump, maar Lincoln was een Republikein. Nou moet je de psycho gelijk geven dat Republikeinen slechte toortsdragers zijn van de erfenis van Lincoln, de eerste Republikeinse president (1861-1865). Huidige Republikeinen denken dat de geschiedenis begint bij Ronald Reagan. Nooit hoor je ze over Lincoln, over een activistische president als Theodore Roosevelt of een hoog gewaardeerde Eisenhower.

Voor iemand die net zo gemakkelijk van partij wisselt als van abortusstandpunt, of wat dan ook, is het daarom niet verwonderlijk dat hij niet weet dat Lincoln iets met de Republikeinen te maken zou hebben. Dat de partij daarom vaak de Grand Old Party wordt genoemd zal de dommerik in chief ook niet weten.

Enfin, het is een patroon in domheid. Tijdens de holocaust herdenking slaagde hij erin een voordracht te houden zonder het woord joden te noemen. Was dat nog gewoon, Steve Bannon, Breitbart, run of the mill antisemitisme, de psycho’s commentaar bij zijn bezoek aan het Museum of Black History was inzichtrijk ‘slavery bad!’. Tja, zo leer je nog eens wat.

En o ja, een groot leermoment: health care is gecompliceerd! Zou je toch niet zeggen als je zijn onzin tijdens de campagne hoorde.

Er is stevige competitie voor de plekken onderin de presidenten top 45, maar Trump doet erg zijn best om zijn gerechtvaardigde plek als domste aller presidenten te claimen.