Doe het niet NRC, laat het hoofdartikel ongesigneerd.

De ombudsman van de NRC merkte tussen neus en lippen op dat hij lezers op een NRC cruise had gevraagd of ze ervoor waren dat hoofdredactionele commentaren ondertekend werden. 

Gelukkig waren ze dat niet. Maar het baart me zorgen dat er bij de NRC überhaupt gedacht wordt om het heilloze voorbeeld van de Volkskrant te volgen, nu een krant zonder mening, hoogstens een krant waar mensen werken die een mening hebben.

Ik kan werkelijk geen enkele reden bedenken waarom de NRC zo dom zou zijn om ondertekende hoofdredactionelen te plaatsen. De term ‘hoofdredactioneel’ geeft al aan dat het de mening is van de krant, althans van de hoofdredactie. Een krant heeft gezag, de mening van een krant heeft gezag. De mening van een enkele redacteur die een opinie ondertekent, heeft dat niet.

Er valt veel te zeggen over de afgenomen invloed van kranten, ook al lijkt het aantal lezers in elk geval in de VS toe te nemen sinds de psycho het Witte Huis veroverde. Het wegnemen van het gezag van de krant als krant zou die invloed alleen maar verder ondermijnen. 

Het is fijn om een krant met een mening te hebben, ook en zelfs als je het niet altijd met die mening eens bent.