Diane Feinstein en de bejaardheid

Opnieuw een geval van hopeloze bejaardheid in de Amerikaanse politiek. Een president van tachtig die herverkiezing zoekt, een uitdager, ex-president en staatsgreeppleger van 78 die wraak wil, en nu de senator van Californië, Diane Feinstein, die feitelijk al is omgevallen na een aanval van gordelroos, maar geen ontslag wil nemen. Ze is 89 en zag er al zo uit voordat ze gordelroos kreeg, en er waren al serieuze vragen of ze wel in staat was haar werk behoorlijk te verrichten. die vragen mogen best gesteld worden, ook als probeerde Nancy Pelosi er een seksisme issue van te maken.

In de juridische commissie van de Senaat, waar haar afwezigheid allerlei zaken ophoudt, wordt ze binnenkort tijdelijk vervangen door een collega. Feinstein heeft al aangekondigd dat ze in 2024 niet streeft naar herverkiezing, dus er is al een race gaande voor haar opvolging. Dat compliceert de zaken als ze terugtreedt, of het graf in rolt, en gouverneur Newsom een opvolger kan benoemen voor de rest van haar termijn. Hij kan een van de kandidaten kiezen, maar dat zou een belediging voor de kiezers zijn, want degene die hij kiest ligt dan meteen voor.

Het is nog complexer. Newsom was zo dom om in 2021 te beloven dat hij een zwarte vrouw zou voordragen. Zelfs voor een progressief zoals ondergetekende, zijn dit soort beloften op zijn best irritant, of zijn slechtst, destructief. Meer to the point, Barbara Lee, een zwart lid van het Congres, is een van de kandidaten in 2024. Hij zou het spel behoorlijk verstoren als hij Lee benoemt, en zelfs voor een racistisch getinte backslash verantwoordelijk kunnen zijn als ze alsnog door de kiezers wordt verworpen.

Newsom koesters nog steeds presidentiële ambities, al zit Joe Biden in de weg en is 2028 te ver weg. Hij zal dus proberen kool en geit te sparen. Als Feinstein hem raadpleegt, zal hij adviseren te blijven zitten. Ik vermoed dat we erop kunnen rekenen dat Feinstein, ooit een schijnend licht van progressief Californië, haar termijn uitschuifelt. 

In de Senaat is tien procent van de leden al boven de 75, inclusief Mitch McConnell, de dief van Supreme Court zetels. Hij is 81 en struikelde onlangs bij een bedelfeestje, voldoende om weken uit de running te zijn met een hersenschudding. De in november herkozen senator voor Iowa, Chuck Grassley, is 00k 89. 

Het zou de Senaat en de Amerikaanse politiek in het algemeen ten goede komen als er na, bijvoorbeeld 75, niets meer te winnen valt. Gewoon, al die bejaarden, met welverdiend pensioen.