De zelfdestructie van Israël

Mooi artikel in de NYT van Thomas Friedman waarin hij uitlegt dat Obama en Kerry het beste voorhebben met Israël. Een democratisch en veilig Israël, niet het land dat Nethanyahu produceert.
Helaas is het inderdaad een begrafenisrede voor de twee staten oplossing. Die gaat er niet meer komen en dat is een beloning voor het landjepik van de settlers en het opportunistische visieloze beleid van Nethanyahu. Er is geen ruimte voor een tweede land. Geduld en gewoon illegaal blijven handelen betaalt af.
Voor de Palestijnen ziet het er slecht uit, dat wil zeggen, een serieuze zelfstandige optie lijkt steeds verder weg. Zeker als ideologen als John Bolton hun zin krijgen die gewoon de mooie stukken westbank wil inpikken en houden en de rest wil dumpen bij Jordanië, waarbij Israël de grenzen bewaakt. De huidige situatie maar dan gelegitimeerd.
Opname van de Palestijnen in een één staat oplossing durven de Israeli’s zelf niet aan. Hun democratie staat nu al onder druk, hoeveel erger wordt het in een apartheid staat waarin alleen Joodse bewoners van Israël de rechten hebben?
Nethanyahu, opportunist en gevangene van zijn eigen rechtervleugel, rekent op Trump. Ik begrijp niet goed waar hij op rekent, wat zijn doelstelling is behalve aan de macht blijven. Er valt niets te onderhandelen en dat is al jaren zo. Ik bewonder Kerry voor zijn energie en inzet maar het was verspilde moeite.
De deal die 38 miljard dollar weggeeft aan Israël (en onder Trump nog uitgebreid zal worden, ook al heeft Nethanyahu getekend voor het ophouden met lobbyen) is de facto ondersteuning voor dit beleid dat Israël nooit veilig en steeds meer een rammelende, fundamentalistische Midden Oosten staat zal maken. Klik hier voor mijn column daarover in oktober in de Groene.
Wat de VN resolutie aantoont – en dat zou Israël moeten bezorgen – is dat de steun voor het land in de wereld is gereduceerd tot autoritaire regimes in het Midden Oosten en Noord Afrika die machtsspelletjes spelen. De rest van de wereld keert zich af. Zeker als de ambassadeur die Trump daar neer gaat zetten iedereen die niet denkt als Nethanyahu nazi’s noemt. Ook de steun in de VS is veel minder groot dan de lobby en Nethanyahu zou willen. Het in de pas lopen van politici in het Congres is misleidend. De Amerikaanse bevolking is al lang afgehaakt, net als de rest van de wereld.