De überTrump uit Alabama troeft de psycho af

You ain’t seen nothing yet. U denkt dat Trump een hork is, een nitwit, een provocateur?

Wacht op judge Moore uit Alabama. Geheel gepast probeert deze ouderwetse George Wallace stijl politicus uit een van de ergst gesegregationeerde staten van Amerika de zetel te veroveren van Jefferson Beauregard Sessions, de minister van Justitie die zo is weggelopen uit Wallace’s ‘segregation now, segregation tomorrow, segregation forever’.

Moore is tot twee keer toe op de vingers getikt (ontslagen als rechter). De eerste keer omdat hij in de rechtbanken in een van de domste en armste staten van Amerika de tien geboden prominent plaatste. Volgens Moore is er geen sprake van scheiding van kerk en staat, sterker, de Bijbel heeft voorrang op de grondwet. De tweede keer gaf hij de als opperrechter in Alabama de rechters opdracht om de Supreme Court uitspraak over het homohuwelijk te negeren.

Precies het soort idioot dat blanke Alabama kiezers verdienen. Moore is authentieker dan de psycho, die zich totaal verkeek op de afkeer (die trouwens ook de zijne is) van het Republikeinse establishment. De ‘controverse’ over de football spelers hielp zo de aandacht af te leiden van een Trump blunder, van de zoveelste mislukte poging om Obamacare om zeep te helpen en Trumps totale negeren van de rampzalige toestand in Puerto Rico. En zadelde de GOP op met een dwarsligger en mogelijk iemand die een zetel gaat verliezen.

Het is nu aan de burgers van Alabama, het niet idiote, niet racistische deel, om te voorkomen dat Moore hen in de Senaat gaat vertegenwoordigen. Dankzij deze keuze van de Republikeinse kiezers hebben ze een betere kans om een Democraat aan de zetel te helpen. En het levert, als bonus, het heerlijke spektakel op van het Republikeinse establishment, McConnell en Trump gezamenlijk, die campagne voeren om Moore te laten winnen. Het zijn scenario’s die je niet kunt bedenken.

Verdere tegenslag voor de GOP: senator Corker van Tennessee heeft geen trek om in 2018 de strijd aan te gaan. Begrijpelijk. We hoeven niet te schrijven over Corkers kwaliteiten of gebrek daaraan (eerst Trump steunen tot hij second thoughts kreeg) om vast te stellen dat een open zetel onder alle omstandigheden de Democraten een betere kans geeft om nog een zetel van de GOP af te snoepen. Zo gaat ie lekker.