De teasers van Trump.

Trump blijft de spanning erin houden en iedereen speelt lekker mee.

‘Zeer, zeer waarschijnlijk’ zal hij in 2024 kandidaat zijn, riep hij in Iowa. Je hoeft geen taalkundige te zijn, of scherp politiek analist, om te zien dat hij daarmee precies niets zegt.

Trump doet wat hij doet en dat is de aandacht op zichzelf gevestigd houden. Hij is een media adviesbureau op zichzelf. Hoe houden we ons merk in de aandacht? Met teasers. Met beloftes. Met het scheppen van verwachtingen. Niemand die ons afrekent als we die verwachting niet waarmaken.

Het is een deel van de Trump ziekte dat zo’n uitlating serieus genomen wordt.

We zullen dinsdag bij tegenvallende resultaten voor de Democraten (zoals die verwacht worden) ook herhaaldelijk horen: nu gaat Trump zeker meedoen in 2024. Maar de echte baas, Mitch McConnell, zal vanaf 9 november stevig zagen aan de stoelpoten van Trump. Hij wil onder geen voorwaarde dat Trump in 2024 zelfs maar de voorverkiezingen overhoop zal gooien.

De Republikeinen zullen de 6 januari commissie de nek omdraaien, maar dat kunnen ze niet met de diverse rechtszaken die tegen de staatsgreep pleger lopen. Het zal steeds moeilijker worden het merk onbesmeurd overeind te houden. Behalve natuurlijk voor de echte gelovigen, die vreten alles en verexcuseren alles.

Ik blijf het daarom herhalen: nee, Trump probeert enkel zo lang mogelijk de aandacht gevangen te houden en zal dat na dinsdag nog met een jaar of wat verlengen. 

Tot het echt serieus wordt en kandidaten zich officieel moeten registreren want dan zal blijken dat Trump niet meedoet.

Hij houdt niet van verliezen en hij weet zeker dat hij in 2024 zal verliezen. Hij zal zo lang mogelijk doorgaan.

Als gouverneurs als DeSantis of Abott van Texas, of de verwerpelijke senator van Texas, Ted Cruz, zich in de strijd gaan werpen in de voorverkiezingen, en misschien ook nog een verstandige Republikein, al zijn die nauwelijks voorradig, hun kandidatuur stellen, dan is het snel gedaan met Trumps ambities.

Hij geniet van zijn moment in de zon. We geven het hem. Ik heb het net gedaan.

PS. Ik voorspel ook dat Biden na dinsdag zal toewerken naar een aankondiging van zijn pensioen.