De psycho gaat uit zijn dak.

Zelfs in het chaotische Trump tijdperk bereiken we nieuwe mijlpalen.

De psycho is pissig omdat Mattis hem een echte ontslagbrief heeft gestuurd en de redenen heeft gegeven, namelijk dat zijn beleid slecht is. Ergo: omdat ik het kan, stuur ik Mattis twee maanden eerder weg. In Trumps benauwde geest heeft het dan toch nog iets van ontslag geven in plaats van ontslag nemen. En vrolijk fluitend weggaan van de Trump crash dat doet maar één persoon, Nikki Haley.

Nu blijkt dat Erdogan in de meest letterlijke zin deze president zonder eigen ideeën heeft overgehaald om uit Syrië weg te gaan. Erdogan wond er niet eens doekjes om. Hij maakte Trump wijs dat ISIS verslagen is en dat hij, Erdogan, nu de zaak onder controle kan houden, dat wil zeggen de Koerden aanvallen. Bolton zat ook in het gesprek en moet toch wat verbaasd gekeken hebben. Maar het meest opmerkelijke is gewoon dat de psycho zich door de pasha in Ankara een beleid laat aanpraten zonder overleg met anderen. Erdogan trekt, Trump springt.

Ook blijkt dat de aanvankelijk toegeeflijke houding van de psycho om een lopende begroting tot februari aan te houden en dan verder te kijken – waarmee de kwade genius van alles wat doordacht in Washington gebeurt, Mitch McConnell, al akkoord was gegaan – heeft getorpedeerd om twee roeptoeters van rechts, Rush Limbaugh en Ann Coulter, hem de mantel uitveegden. Maar tegelijkertijd kan het de narcist in chief niet vrolijk stemmen dat alom wordt gemeld dat zijn slappe rug gerecht werd door deze twee malloten.

Wat vindt Trump erger, zo te boek staan, als trekpop van malloten of als iemand die zijn onhaalbare muur opgaf?

Ondertussen proberen mensen met meer verstand – nou ja, de rest van zijn staf – hem ervan te overtuigen dat hij de president van de Federal Reserve niet zomaar kan ontslaan. Bovendien, maar dat vergt een denkkracht die verder boven zijn niveau ligt, zou dat het beleid van een collectief orgaan als de FED niet echt veranderen.

We lezen in de NYT dat Trump zich steeds meer terugtrekt in zijn privé vertrekken en daar niet meer met vrienden praat (dat deed hij eerder, maar ze vallen geleidelijk weg) maar alleen naar Fox News kijkt. Begon een werkdag onder Priebus om 9 uur, nu is dat al 11 uur geworden. 

Ik sluit nog steeds niet uit dat deze zichzelf opwindende narcist omringd door tegenslag, vijanden, samenzweringen, verraders en wat al niet, gewoon op een dag dood neervalt. Het zou hemzelf en de wereld een hoop ellende besparen. Het enige probleem is dat die kwezel van een Pence dan nummer 46 wordt, maar daar moeten we dan maar twee jaar mee leven.