De oorlog met China en met zijn eigen inlichtingendiensten: Trump kan alleen maar campagne denken.

Mike Pence is niet alleen een onbeschaamde hielenlikker maar ook een politicus die weet uit welke hoek de wind waait. Na zijn optreden in de Mayo Clinic zonder mondmasker kreeg hij zoveel kritiek dat hij bij een bezoek aan de GM fabriek er wel een droeg. De held heeft zijn punt gemaakt: Republikeinen dragen geen mondkapjes. Nu mag hij ze weer wel dragen, als ze zijn voorgeschreven. De grote vraag: gaat de psycho zelf mondkapjes dragen als hij weer buiten het Witte Huis campagne mag voeren? Ik kan het me moeilijk voorstellen.

Campagne voeren, dat is het enige wat de president doet. Zijn poging om een oorlog van woorden (het gaat meer worden dan dat) met China te beginnen door zonder enig bewijs te roepen dat het coronavirus in een laboratorium in Wuhan is ontstaan, is wel heel erg doorzichtig een campagne truc. Ik ben benieuwd hoe ver hij hiermee komt. 

De slimmeriken in het Witte Huis hebben bedacht dat ze Joe Biden moeten koppelen aan China. Hij zou ‘soft on China’ zijn, ook hier wel heel doorzichtig de oude truc die Republikeinen al decennia tegen Democraten gebruiken, alleen was het toen de Sovjet Unie. Hoe dat moet gaan weet ik niet. Trump is zo vaak zo vriendelijk geweest over zijn grote vriend Xi (en een roedel andere autoritaire leiders of dictators) dat elk verhaal over Biden onmiddellijk Trumps omarming van Xi tegenover zich krijgt.

Het is niet zozeer een wanhoopsoffensief als een gevolg van een gedachte die ons genie in het Witte Huis in zijn lege hoofd heeft gekregen: niets werkt en ik moet altijd iets of iemand hebben om de schuld te geven. Ergo: China. Hij dreigt zelfs de rente op staatsobligaties (China financiert al twintig jaar Amerikaanse tekorten) niet meer te betalen. Senator Lyndsey Graham, een hielenlikker die de kluts kwijt is, stelde zelfs voor de obligaties te cancellen, zo’n beetje zoals Argentinië dat doet. Dat Mike Pompeo Trumps spelletje speelt is inmiddels niet meer verrassend. Nooit heeft een minister van Buitenlandse Zaken zo in zijn hemd gestaan als Pompeo.

De psycho wil ook schadevergoeding van China voor het achterhouden van informatie. De reactie kan alleen maar zijn: kunnen de Amerikanen ook schadevergoeding van Trump krijgen voor het zes weken lang ontkennen dat er iets aan de hand was? De staat Missouri heeft China al aangeklaagd, ze kunnen beter Trump aanklagen.

Het is allemaal Spielerei, allemaal onzin van een kat in het nauw. Maar er zitten gevaarlijke kanten aan. Niet alleen in de relatie met China en waar dat toe kan leiden, maar vooral ook in Trumps wens dat de inlichtingendiensten het ‘bewijs’ leveren dat het virus inderdaad in een lab is gemaakt en is ontsnapt. Nu zal blijken of en hoeveel de kwaliteit van de inlichtingen is ondermijnd door Trumps beleid. Hij heeft mensen die het verstandig vonden om ongekleurde informatie te geven ontslagen en zijn eigen onderknuppels erneer gezet. De informatie die ze verscheidene keren gaven in januari over het dreigende virus werd door de psycho genegeerd. 

Dat wordt nog leuk. Als de inlichtingendiensten nu Trump van dienst zijn en opzet claimen (onderwijl hun bronnen geheim houdend – moet nou eenmaal, zeggen ze) dan gelooft werkelijk niemand dat (nou ja, Pompeo en Fox News, die wel). Als ze hem niet het bewijs leveren en hij blijft roepen dat hij het bewijs wel heeft, dan heeft hij een probleem. Nou ja, een probleem van geloofwaardigheid, maar dat is voor deze zinkende idioot niet echt een probleem. Hij zal China blijven aanvallen, en de Democraten, en wie dan ook, als hij maar een zondebok heeft voor zijn eigen falen. We gaan leuke maanden tegemoet. Hoe lang blijven ruggengraatloze maar ambitieuze Republikeinen Trump steunen? Langer dan je zou denken, maar er komt een punt waarop het aantrekkelijk wordt om afstand te nemen.