De oorlog die Trump voert tegen Iran is niet de onze. Laat dat weten.

If you’re not with us, you’re against us. Amerikaanse (Republikeinse) presidenten hebben de neiging om te bullebakken. Trump doet het als vanzelfsprekendheid.

Trump is een economische oorlog begonnen met Iran. Die kan heel goed succes hebben, dat wil zeggen, het leven onaangenaam maken in Iran, vooral voor mensen die hoopten op een opening naar het westen en minder last van de corrupte mullah’s of de militairen.

Volgens de bullebak, vroeger onze bondgenoot en voorbeeld, dreigen Europese bedrijven die gewoon zaken doen met Iran, zoals onder het akkoord was afgesproken, door Amerika geboycot te worden. Ik weet niet hoe dat internationaalrechtelijk zit, wel dat we daar niet mee akkoord mogen gaan.

Amerika heeft een treurige geschiedenis met Iran. In 1953 hielp Amerika de wankele democratie om de zeep en zette de Shah op de troon. In de jaren tachtig hielp Amerika Saddam Hoessein, Amerika’s bevriende dictator van Irak, om de oorlog tegen Iran (door Irak begonnen) vol te houden. Een miljoen doden, ongeveer. Geen wonder dat de retoriek van Iran tegen Amerika is gekeerd, al zijn de inwoners blijkbaar behoorlijk vriendelijk gezind.

Enfin, het is duidelijk waar Nederland moet staan – als Stef Blok even tijd kan vrijmaken van zijn onzinverhalen over integratie: tegenover Amerika. Dit beleid moet worden afgekeurd, wat mij betreft officieel.