De nooit eindigende campagne

Ik heb niet de hele persconferentie gekeken. Te veel sideshows en ik moet bekennen dat ik niet goed tegen Trump kan. Dit was een overdosis. Ook de setting met applaudiserende werknemers en een veel te groot gezelschap droeg niet bij aan nuttige uitwisseling.

Trump deed het enige wat hij kan, de campagne voortzetten. Zolang er niets beslist hoeft te worden, geen ongelukken wachten om te gebeuren, kan hij gewoon over de muur blijven roepen. En Poetin bewonderen omdat die hem bewondert.

Het leidt, vrees ik, tot een zekere vermoeide houding van: laat het nou maar gebeuren, we zien wel waar het schip op de rotsen loopt. Dat is niet de houding van ‘laat Wilders maar eens regeren dan zal hij wel zien wat de werkelijkheid is’, maar een houding van ‘het is al te laat, nu kunnen we enkel afwachten’. De ramp is al geschied, alleen over de schade zijn we nog onzeker. 

Weinig zin om alle details uitgebreid te beschouwen. Neem Trumps avonturen in Moskou. Tot er concreet iets is, zichtbaar, kunnen we er eindeloos over babbelen, dat levert niets op. De media hadden al deze informatie al, zo blijkt, en konden met normale journalistiek middelen (ze waren meer integer dan Trump lijkt te denken, maar wat hij nou van journalistiek?) niet de feiten gecheckt krijgen. Ik vertrouw erop dat als dat wel het geval is, we het gaan horen.

De rest is, zeg ik mismoedig, allemaal speculatie. Alle voorspellingen en verwachtingen over de campagne waren verkeerd, tot nu toe ook alle verwachtingen van Trump. Dat hij zich wel aan zou passen, zoals Groenhuijsen en Post dachten, dat het allemaal wel mee zal vallen … wie weet, misschien valt het mee, maar je kunt er bij deze malloot geen zinnig woord over zeggen. Hij weet het zelf niet eens. Rommelt van de ene tweet naar de andere, bedreigt wat bedrijven en landen, en is weer afgeleid door het volgende programma.

Ik heb zo’n vermoeden dat dit nog een tijdje door zal gaan. Tot er werkelijk ongelukken gebeuren of de Republikeinen in het Congres besluiten dat hij te ver gaat of hen schade doet. Tot dan zal het gewoon campagne zijn, zoals de afgelopen anderhalf jaar.