De Hoekstra-verklaring: ontkennen wat je net gezegd hebt

Heeft de president van de Verenigde Staten, de leider van de vrije wereld, een man van bezonken oordeel en doordachte beslissingen, tijdens een discussie over immigratie inderdaad een deel van de wereld ‘shithole countries’ genoemd, landen waar mensen wonen die de VS niet graag zou binnenlaten?

Sommige senatoren die erbij waren, zeggen dit gehoord te hebben. De psycho zelf weet zeker dat hij het niet gezegd heeft, maar dat lijkt meer een Hoekstra-verklaring die hopelijk met concreet bewijsmateriaal – waar zijn die bandopnames als je ze nodig hebt? – wordt weerlegd.

Er waren zelfs Republikeinse senatoren, zoals de inmiddels diep in Trumps edelen delen verstrikte Lyndsey Graham (weet u nog dat hij tijdens de campagne Trump een beschamende keuze noemde?), die zonder shithole te gebruiken afstand namen van wat hun eigen president zei.
Maar er zijn ook Republikeinse aanwezigen die zeker weten dat Trump het niet gezegd heeft.

Het schijnt dat een aantal senatoren deze laatste lieden een belediging van een collega willen verwijten, door te suggereren dat hun collega loog.

Wie was het ook weer die het Witte Huis een ‘adult day care center’ noemde? Oh ja, Bob Corker, die na veel vijven en zessen en opportunistisch gewauwel voor de belastingwet stemde. Maar over dat day care center had hij gelijk. Het strekt zich nu uit tot de Senaat.