De gebarenpolitiek van de psycho

Je moet het niet bagatelliseren maar het schrappen van de milieuregels door Trump zal beperkt effect hebben. Er komen geen kolenmijnen mee terug. De Appalachen als regio van mijnen is hopeloos verloren. Die arme mensen die dachten dat Trump daar wat aan kon veranderen, staan opnieuw (of nog steeds) in de kou.

De Amerikaanse ondernemingen zullen zich houden aan de regels die Obama opstelde omdat ze weten dat daar de toekomst ligt. Het is zinloos om terug te vallen op oude regels en dan over een paar jaar te ontdekken dat of de consumenten of de overheid terugkeert op zijn schreden. De enige uitzondering zijn de altijd stupide autofabrikanten, die blij zijn dat ze niet hoeven te streven naar betere fuel efficiency.

Maar ook zij zullen de tering naar de nering zetten want belangrijke staten als Californië en New York zullen hen dwingen wel degelijk de plannen die Obama vorm gaf te volgen. Op staatsniveau zal veel beleid gemaakt worden dat Trump irrelevant maakt. Een manier om milieu echt te ondermijnen is het opstellen van regulering die andere vormen van energie (zon en wind) moeilijker maakt. Dat zal op staatsniveau gedwarsboomd worden en het leidt juist tot meer regulering – niet dat Trump verdacht kan worden van consistentie maar Republikeinen zullen hier toch voorzichtig zijn.

Kortom, dit is symboolgedoe. Het zal verder bijdragen aan de ongeloofwaardigheid van Trump en de Republikeinen, wie kan daar tegen zijn?

Ook het opheffen van de privacy regels voor kabelaars en telefoonmaatschappijen zal niet door de meeste Amerikanen als plezierig worden ervaren. Het was een cadeautje voor de lobbyisten en geldschieters maar het zal zich tegen hen keren.