Nee, Obama was geen socialist en Trump is geen fascist

Nee, fascisme is het niet. Er wordt veel geschreven over Trump, veel geleuterd. Iedere Nederlander is een Amerika deskundige, nu is ook iedere Nederlander een Trump expert.

In de Groene wordt ‘het moeilijke woord’ op tafel gelegd: is hier sprake van fascisme? De auteur beantwoordt de vraag niet maar uit wat hij ervoor heeft geschreven, meent hij van wel. 

Ik kijk geen DWDD maar ik begrijp dat Lodewijk Asscher met The Plot against America van Philip Roth kwam aanzetten. Nog afgezien van het boek zelf, dat ik altijd overdreven en ongeloofwaardig vond (en Roth heeft vorige week gezegd dat het niet op Trump van toepassing is) vond ik het onverstandig van Asscher om zo tekeer te gaan. 

Dat gezeur over fascisme is het complement van de pogingen van de haatzaaiers om angst voor moslims op te fokken. Beide zijn onzin.

Fascisme was een massabeweging, georganiseerd en gestructureerd. Daarvan is in de VS geen sprake. De labbekakken in het Amerikaanse Congres zijn geen beweging, ze gaan zo lang met Trump mee tot hij vastloopt en gaan dan voor hun eigen zetels. De kiezersachterban is verdeeld en gaat niet voor Trump de straat op. Hij zal niet in staat zijn hen te mobiliseren – zeker niet tegen het Congres zelf.

Zoals de schrijver van de Underground Railroad stelt: de koren die Hillary wilden opsluiten leken meer op lynch partijen. Erg, stuitend zelfs,  maar fascisme is het niet.

Angst aanjagen is dom, kortzichtig en de weg van de minste weerstand. Nee, dit is geen fascisme. Dit is gewoon een heel onverstandige keuze van de Amerikaanse kiezers. In democratieën hebben mensen het recht om foute keuzes te maken (Rutte niet te straffen voor zijn Wildersfilie bijvoorbeeld) en daar moeten ze de gevolgen van dragen. Bestraffend waarschuwen dat verstandige mensen zoals de waarschuwenden (Asscher) ervoor moeten zorgen dat het zover niet komt, dat die gevolgen van foute keuzes niet gedragen worden, is precies wat de andere kant wil.

Dom van Asscher. De kiezers zouden zijn eigen keuzes in de afgelopen vier jaar ook wel eens kunnen afstraffen. Als kiezers dat doen, dan moet je stilzitten. Stilzitten als je geschoren wordt. Geldt ook voor Trump.

En schei in vredesnaam uit met dat fascisme gelul. Het is al net zo onzinnig als Obama een socialist noemen. En net zo fout.

PS. Nog even over de hoofdredacteur van de krant zonder mening die de columns van Republikeins lobbyist Derk Jan Eppink verdedigt met de stelling ‘hij was de enige die de overwinning van Trump voorspelde’. Ja duh. Eppink voorspelt al jaren dat de Republikeinen winnen, verstandig zijn, de pols van de natie voelen. Hij voorspelde winst voor McCain in 2008, was zeker van de overwinning van Romney in 2012. En zijn voorspelling dat Trump ging winnen was niet gebaseerd op argumenten of zelfs voeling met de natie maar op zijn standaard riedel. Dat achteraf tot groot inzicht verklaren is onzin.