De deskundige laat weer eens van zich horen

Koen, de Amerika deskundige van de krant zonder mening, is een tijdje stil geweest. Zijn kandidaat, voor hem altijd een Republikein, stelde, laten we zeggen, wat teleur. De voorspellingen van ‘valt wel mee’, ‘gaat presidentieel doen’ en zo raakten natuurlijk kant noch wal. De heren die dat verkondigden hebben het tot nu toe stil gehouden. Verstandig van ze. Zelfs de lobbyist van de Republikeinen, de zeer, zeer ingevoerde en scherp analyserende Derk Jan Eppink is stilgevallen.

Maar daar is hij weer. Koen analyseerde nu de meest recente kloppartij van de psycho met de media. Volgens deze scherpe geest is het vertrouwen in de politiek sinds Obama tot een dieptepunt gedaald. Hij is even de anti-Clinton campagne van Newt Gingrich en de strapatsen van kleine Bush vergeten.

Vervolgens stelt hij, ruimdenkend als hij is dat de krantwereld en de omroepen ‘nooit onbevooroordeeld’ zijn geweest. Hij heeft ze toch niet zo goed gevolgd, geloof ik. De traditionele media waren keurig professioneel en als ze al over de schreef gingen dan was het in steun voor het establishment zoals met de oorlog in Irak toen ze braaf de Cheney-lijn volgden.

‘De polarisatie is helemaal terug’, meldt Koen. Weggeweest? In die zes jaar dat zijn Republikeinen alles dwarsboomden en kapot maakten en letterlijk, ja letterlijk, geen enkel positief resultaat hebben bereikt – en nog steeds niet. Koen stelt dat de minder dan veertig procent populariteit van de psycho ‘niet heel laag is’. ‘De steun voor zijn agenda is erg groot’, meent hij. Wel de helft van de Amerikanen staat achter zijn beleid. Knap werk, dit soort cijfers. Koen had beter zijn zwijgen kunnen bewaren.