CNN outfoxed

Wie had dat kunnen denken? Dat je als je de staatsgreeppleger, aanrander en pathologische leugenaar 70 minuten geeft met een publiek dat hem toejuicht als hij leugens verkondigt, Trump dat format niet zou overnemen? De enige met enig verstand in de zaal was de journaliste die haar best deed maar niet op kon tegen zoveel showmanship. Opnieuw noemde hij een sterke vrouw ‘nasty’. En opnieuw gebruikte Trump het als een platform.

Dat CNN geen format wist te bedenken dat de psycho wat meer weerwerk zou geven, is voldoende reden om zo’n townhall niet te doen. CNN heeft een andere agenda. Trump is nieuws en zijn leugens zijn dus nieuws, ook onweersproken. CNN wil kijkers en niet het imago dat het links is. Met journalistieke criteria heeft het niets te maken.

Ik heb gemengde gevoelens over de Trump show. Het eerste gevoel is dat de VS de schaamte voorbij is. Een dag nadat de man als aanrander is bestempeld en veroordeeld voor smaad, zet je hem niet op televisie om smaad te praktiseren en de waarheid aan te randen. Na de Carroll uitspraak waren er politici die doken, zoals geheel voorspelbaar de Speaker, maar veel meer politici deden het af als zo’n New York dingetje, waar ze er alleen maar op uit zijn Trump dwars te zitten.

Oud president en leidende Republikein veroordeeld wegens aanranding? Ah, who cares. Schouders ophalen en negeren. 

Maar met dat gevoel dat nu alles kan in de VS kom je niet ver. Het is zo, het gebeurt, het is teken van het verval van de VS.

Een ander gevoel is dat hoe meer je van Trump laat zien, hoe duidelijker wordt wat een wacko en levensgevaarlijk persoon hij is. Ik dacht dat lange tijd maar ik moet toegeven dat als je dat na zes jaar nog niet duidelijk is, het wel nooit een punt zal worden. Maar het is beter dan Trump negeren. Wat echt nodig is, is dat serieuze Republikeinen tegen hem opstaan – en niet alleen Romney. Ik kan het niet genoeg herhalen: Trump is niet het probleem, de Republikeinen die hem tolereren zijn het probleem.

Wat ik ook vaststelde was dat Trump heel wat uitspraken deed die zullen opduiken in de verkiezingscampagne van de Democraten. Ik denk dat hij direct McCarthy schade deed door zonder omhaal te verklaren dat als hij president zou zijn, de debt ceiling gewoon verhoogd zou worden, zoals tijdens zijn chaosregime ook gebeurde. Het toont nog maar weer eens aan dat het huidige game of chicken over de debt ceiling een Republikeins plot is, dat ze meteen weer wegstoppen als een belastingen verlagende collega de tekorten opjaagd. Ik hoop dat Biden het gebruikt.

Ook over abortus (allemaal dankzij mij), Oekraïne (who cares), aanranding (ach, heel gewoon) en immigratie (weer families opbreken) deed hij fijne uitspraken die bruikbaar zijn. En niet te vergeten de staatsgreep die volgens de Republikeinen gewoon een demonstratietje was. Trump zou de geweldplegers gratie verlenen. Enige reden om zich bij Mike Pence te verontschuldigen dat hij hem in gevaar had gebracht? Ben je gek. Reken er maar op dat Pence volgende week weer alles doet om de psycho en zijn wacko aanhang niet te schofferen.

Het probleem is dat feiten er niet meer toe doen bij Trump, maar erger, ook niet bij de Republikeinen. En dus stevenen we af op een verkiezing waar de stellingen al bij voorbaat zijn ingenomen en waarbij volstrekt duidelijk is dat als Trump wint het land definitief naar de kloten is.