Bidens eerste grote fout

Het kan niet allemaal goed gaan maar Biden heeft deze week een grote, fundamentele fout begaan door oud generaal Lloyd Austin voor te dragen als minister van Defensie. Austin, die de eerste zwarte minister van Defensie zou worden, moet dispensatie krijgen van het Congres omdat hij maar vier jaar geleden met pensioen ging.

Biden heeft er onverstandig aan gedaan om een militair aan het hoofd van het Pentagon te willen. De scheiding van de civiele en militaire kant van het Pentagon is belangrijk. Militairen hebben onderling een loyaliteit die absoluut noodzakelijk is als ze militair moeten optreden maar die loyaliteit moet geen plaats hebben in de besluitvorming. Politici moeten de beslissingen nemen.

Het is onduidelijk waarom Biden Austin koos, afgezien van gemak in de omgang, en de behoefte om een gebaar te maken door een zwarte te benoemen. Er waren voldoende andere kandidaten, met name Michele Fournoy die de eerste vrouwelijke minister van Defensie had kunnen zijn, of Jeh Johnson die ook de eerste zwarte minister had kunnen zijn.

Het zal een foute voordracht blijken die onnodige schade gaat veroorzaken aan de zaak van zwarte politici. Austin zal niet door de Republikeinen in het Congres afgewezen kunnen worden, uiteindelijk accepteerden zij generaal Mattis in 2017. Het zullen eerder Democraten zijn die hier protesten opwerpen en dan in de problemen komen met Black Lives Matters of andere zwarte belangengroepen. Durven ze tegen Austin te stemmen? Ik denk het niet.

Het wordt een drama. Vooral voor Austin. Dit kan niet goed gaan. Biden zal straks iemand anders voordragen maar dan is Austin al beschadigd. Een onnodig eigen doelpunt van Biden. Dom, dom, dom.