Biden moet de Iran deal erdoor duwen, met of zonder senaat.

Dit is wat we moeten weten over Amerikaanse politiek. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken stelt in een hearing voor het congres dat een nucleaire deal met Iran op tafel ligt. Het enige breekpunt is de kwalificatie van de Iraanse Revolutionaire Garde als terroristische organisatie. De regering Trump zorgde voor dat etiket, in strijd met de regel dat het militaire apparaat van een land daarvoor niet in aanmerking komt.

Maar zoals bij abortus en veel andere manieren waarop Trump de Amerikaanse politiek vervuild heeft, komt dat in principe niet ontzettende belangrijke onderwerp terug om post-Trump verstandig beleid te frustreren. Want nu blijkt het verwijderen van het etiket het laatste obstakel voor een deal. De senaat wil het etiket behouden. Blinken erkent in zijn verhaal dat het etiket in de praktijk niets uitmaakt. In een mooi opinie artikel veegt Peter Beinart de vloer aan met de terughoudendheid van Biden om de zaken serieus aan te pakken.

Zo zijn we er weer. 68 senatoren willen een nietszeggend etiket behouden en torpederen daarmee het grotere goed, een deal met Iran. Ik zal hier niet ingaan op het grotere goed van een min of meer normale omgang met Iran, zonder sancties en het miskennen van de rol van het land in het Midden Oosten. Maar voor iedereen (behalve Republikeinen en, het moet gezegd, ook veel Democraten) is duidelijk dat als er geen deal komt, het land binnen niet al te lange tijd nog maar een paar weken nodig heeft voor een kernwapen.

Je kunt er vergif op innemen dat Israël, ook zonder die oorlogshitser van een Nethanyahu aan de leiding, dan zal proberen om met een militaire aanval op Iran dat gevaar te neutraliseren. En reken er maar op dat de VS dan mee zal moeten doen, of mee zal worden gezogen omdat het geen enkel gedrag van Israël zal verwerpen. De Oekraïne zal klein bier zijn vergeleken met de onrust in het Midden Oosten die dan zal losbarsten. 

Zoals Beinart zegt: Wat Iran betreft, wil de regering-Biden het veilig spelen. Dat is onmogelijk. Het is beter dat ze gewoon dat wat het juiste is om te doen.