Biden is te oud en blijft te oud

De eerste CNN analyse was dat de Democraten in paniek zijn, dat ze Biden kwijt willen. Dat zou ik ook willen. Mijn vermoeden dat Biden niet de kandidaat zal zijn, is nog niet helemaal verdwenen – zoals ik eerder dit jaar in de NRC schreef. Opinie | Als de Democraten nog willen winnen moet Joe Biden weg – NRC

Maar laat ik mijn eigen indrukken geven zoals ze zich tijdens het debat voordeden, ik heb er niet voor niets mijn nachtrust voor opgegeven:

Algehele indruk: heeft Amerika niets beters te bieden?

Biden soms moeizaam maar grotendeels coherent. Zag er oud uit. De eerste tien minuten waren niet goed, om het zacht uit te drukken.

Trump vaak reagerend op trefwoorden. Noemde Biden steeds ‘this guy’ en ‘he’. Zegt vaak ‘hij weet niet wat hij doet’. Biden zat vast op ‘the idea that ..’ Zwakke stem.

Beschuldigen elkaar van liegen.

Biden maakte te weinig gebruik van de enorme tekorten die Trump heeft veroorzaakt met zijn lagere belastingen.

Trumps verhaal over abortus was nonsens. Baby’s zouden in de negende maand of zelfs na de geboorte gedood worden. Iedereen, inclusief wetenschappers zouden abortus bij de staten willen hebben. Bidens verdediging van abortus was zwak. Waarschuwde voor federale wet die abortus zou verbieden.

Immigranten talking points, je kunt horen wat Trump de komend maanden gaat zeggen. Gaat Trump iedere immigrant opsluiten en deporteren. Gaf geen antwoord op de vraag en bleef talking points herhalen.

Biden reageerde vaak met ‘dat zijn leugens’. Trump ging wild over Bidens stelling dat Trump ‘suckers and losers’. Veteranen beter af onder Biden.

Trump houdt vol dat Poetin Oekraine niet was binnengevallen als hij president was geweest. Trump kwam steeds weer terug op Afghanistan. Trump claimde dat Hamas nooit zou zijn binnengevallen als hij president was geweest. Trump claimt dat hij de oorlog zal beeindigen nog voordat hij wordt geinaugureerd. Bidens claim dat Poetin niet zal stoppen was sterker. Trump kon Oekraine en Europa niet loslaten zelfs niet toen hij een vraag kreeg over Israel.

Trump claimt dat de oceaan zo groot is dat Amerika veilig is wat er ook in Europa gebeurt. Ongedisciplineerd als hij opgewonden raakt.

Trumps one liner: op January 6th was alles beter met Amerika. Pelosi nog steeds zijn favoriete aanvalsobject. Trump gaat wild over Black Lives Matter riots. Claimt dat de congrescommissie informatie heeft verborgen. Biden miste een open kans om Trumps gevaar voor de democratie te belichten. Verdwaalde in Charlottesville.

‘Ik had geen seks met een porn star’ zal denk ik nog vaak herhaald worden. Leuke uitlokking van Biden.

Trump probeerde zwarte kiezers over te halen, ook weer via de de dreiging van immigranten. Noemde Tim Scott, een van de mogelijke vp kandidaten. Trump gaf geen antwoord op de vraag over klimaat, Biden miste de kans om hem over klimaat aan te vallen. De vraag van de moderator was gerelateerd aan de hoge temperaturen.

Hoe houd je social security overeind. Biden: laat de rijken betalen. Noemt Obamacare steeds ACA, lijkt me niet slim. Trump ging natuurlijk weer over op immigranten die medicare en social security zouden vernietigen.

Vraag over childcare leidt tot een Trump opgewonden standje over de generaal die had gezegd dat Trump dode soldaten suckers and losers had genoemd.

Vraag over opioid verslaafden leidt weer tot een zijstraat over China en importheffingen. Trump raakt compleet de weg kwijt.

Biden probeert Trump te pushen door hem de slechtste president te noemen, niet zonder succes.

Leeftijdskwestie. Flauwe one liner van Biden dat hij de helft van zijn leven de jongste was. Biden verdedigt zijn record zonder de zorgen over leeftijd weg te nemen. Trump heeft het over zijn testen die hij als beste aller tijden aflegde. Stupide uitdagingen werderzijds over golfhandicaps.

Biden sluit af met waarschuwingen over belastingen, via de importheffingen. Zorgde ervoor dat alle onderwerpen genoemd werden maar het is verbluffend dat Biden geen twee minuten verhaal kan houden.

Trump sluit af met een aanval op Biden zonder een perspectief op wat hij in een tweede termijn zou doen. Ook bij Trump een gemiste kans.

Je zit er en denkt: maak een serieus argument voor je beleid in plaats van talking points die je afleiden van de vraag die was gesteld. Allerlei openingen die niet werden gebruikt.

Bottom line, ik moet het eens zijn met de eerste analyses dat dit een pijnlijke avond was voor Joe Biden.