Beto for president! Time for someone complety different.

Waarschijnlijk nog deze week kondigt Beto O’Rourke aan dat hij kandidaat is voor de Democratische nominatie. Ik kijk ernaar uit, al was het maar omdat O’Rourke de campagne niet op de traditionele manier lijkt te benaderen. U weet nog, O’Rourke, gemeenzaam Beto genoemd, was de man die in november in Texas veel enthousiasme losmaakte en er bijna in slaagde om Ted Cruz te wippen als senator. Klik hier voor mijn verhaal uit de Groene over die campagne.

Terwijl de andere kandidaten Iowa en New Hampshire platlopen en net doen alsof ze geweldig geïnteresseerd zijn in sojabonen, varkens of andere dingen waar Iowa groot in is, heeft O’Rourke daar tot nu toe niets van laten zien. Hoe hij dan wel campagne gaat voeren weet ik nog niet, maar het zou fijn zijn als het anders was. Niet door te wachten tot latere voorverkiezingen, maar liever door landelijk iets los te maken dat in Iowa en New Hampshire weerklank vindt. Hij is ook niet Iowa-vijandig. Volgens de NYT heeft O’Rourke een Obama manager ingehuurd voor Iowa en gaat hij volgende week op bezoek. Toch denk ik niet dat het een gewone campagne wordt.

Ik moet toegeven dat O’Rourke niet mijn favoriete strategie volgt. Die zou zijn om à la Abraham Lincoln een paar grote landelijke toespraken over grote landelijke onderwerpen te geven en dan intensief campagne te gaan voeren. Maar goed, het is niet 1859. 

O’Rourke’s standpunten zijn nog niet helemaal duidelijk – maar eerlijk gezegd geldt dat voor alle kandidaten op Sanders na. Ik zou ook zeggen dat hij alle tijd heeft. In Beto’s geval draait de hele campagne namelijk om zijn persoon en een soort van benadering waar hij voor staat. Programmatisch zal hij niet erg uit de pas lopen, al hoor je progressieven al roepen dat hij niet links genoeg is.

Wat ook oneindig helpt, is dat de 46-jarige alleen al door zijn gezicht te laten zien de bejaardheid van Sanders en Biden onderstreept.

Ik moet toegeven dat mijn verlangen naar een Beto-campagne deels gebaseerd is op de wens dat er iets nieuws gebeurt, dat iemand de hele zaak op zijn kop zet. Wat ik van O’Rourke in Texas zag doet vermoeden dat hij dat kan. Laat ik er eerlijk over zijn: ik zie met spanning uit naar O’Rourke aankondiging en met pijn naar Joe Bidens poging om zijn bejaardenrekje nog vier jaar voort te duwen.

Klik hier voor een artikel in de NYT.