Amerikanen zullen Afghanistan snel weer vergeten

Afghanistan zal nog wel even het nieuws beheersen. Misschien meer in Europa dan in Amerika als de doemvoorspellingen van honderdduizenden vluchtelingen en de afkeer die klein en groot rechts ten toon spreidt over vluchtelingen uitkomen. De kleingeestigheid van PVV, Forum en ander grut is weer buitengewoon, zij het geheel voorspelbaar. En de VVD doet mee, horen we vandaag.

Biden staat er niet goed op. Niet zozeer omdat hij Afghanistan liet vallen, dat was al tien jaar zijn standpunt. Alle geneuzel over bondgenoten en verlies aan vertrouwen in de VS is niet meer dan dat. Er is al geen vertrouwen en Afghanistan doet daar niets aan af of toe.

Het is nieuws dat in de VS vrij snel naar de achtergrond zal verschuiven. De Trumpies kunnen er weinig mee en de havikken, Republikeins en Democratisch, kunnen pruttelen maar de animo om in dit fiasco te duiken zal gering zijn. Teveel boter op teveel hoofden.

De schade voor Biden is misschien van wat langere duur omdat het leidt tot analyses van zijn manier van denken en leiding geven. Eigenwijs en zoals de Washington Post vandaag schrijft, gevoed door een minderwaardigheidscomplex stammend uit zijn gebrekkige opleiding. Niet dat hij uit Afghanistan weggaat is het probleem, maar hoe. Luisterde hij niet naar de inlichtingendiensten of lieten die het weer eens afweten in 9/11 stijl? Of was iedereen in commissie schuldig aan overschatting van de overlevingskracht van het corrupte regime in Afghanistan?

Biden had beter moeten weten, lijkt me. Dat bij ons Kaag uitgebreid excuus aanbood in een commissievergadering die verder voorspelbaar gepruttel opleverde, is beter te rechtvaardigen dan dat Biden stug volhoudt dat het allemaal volgens plan ging, met een kleine uitglijder op het einde.

Het zal op de populariteit van Biden weinig invloed hebben, schat ik zo. Die heeft meer te maken met de infrastructuur, de economie en het Great Society 2.0 plan. Ik erger me regelmatig aan Thomas Friedman, de Midden Oosten commentator van de NYT die altijd een patroniserende toon aanslaat, maar dit keer heeft hij denk ik gelijk. Voor de langere termijn kon dit wel eens goed uitpakken voor Biden.

Dat kan niet het geval zijn voor die ultieme klungel, kleine Bush. Twee oorlogen begonnen, twee verloren. Wie nu roept, zoals een enkeling, dat dit de grootste blooper is sinds het einde van de Koude Oorlog, is Irak al weer vergeten. Kleine Bush begon Afghanistan met een trucklading goodwill en liet zich toen door de Cheney bende in Irak zuigen. Bloopers genoeg, maar allemaal terug te voeren op 9/11. Mijn man van de eeuw – tot nu toe: Osama Bin Laden. Ik kom er nog op terug, maar de man bracht meer tot stand dan hij ooit had kunnen dromen.