Ambassadeur Hoekstra moet eerst deze vragen over het Syrië-beleid van zijn baas beantwoorden.

Die Hoekstra toch! De Amerikaanse ambassadeur heeft heel goed geluisterd naar de kritiek die Nederland had toen de psycho in Washington aankondigde troepen uit Syrië terug te trekken.

Ons stabiele genie had immers de oorlog tegen ISIS gewonnen. Hij had het veel beter gedaan dan Obama. Klaar, over en uit.

Hoekstra is slim om Nederland op deze manier te proberen te lijmen.

Laten we daar wat slimheid tegenover stellen. Te beginnen met de vaststelling dat Trump uit zijn nekharen kletste toen hij de overwinning aankondigde – kan Hoekstra daar even wat duidelijkheid over verschaffen?

Ten tweede mogen we de ambassadeur herinneren aan Trumps buitenlandse politiek credo in het Midden Oosten: de lokale machten moeten meer zelf doen. De moordenaars in Saoedi Arabië en andere autoritaire regimes zouden in Syrië de kastanjes uit het vuur moeten halen, vond Trump toen.

Is er, ambassadeur Hoekstra, een reden om die redenering van de president nu te negeren? Nederland moet niets doen voordat de Amerikanen erkennen dat ze Syrië weer eens helemaal verkeerd hebben ingeschat.