Vergeet grote initiatieven in Trumpistan

Trumpcare, in de Ryan variant, had 1 biljoen dollar in belastingverlaging moeten opleveren. Dat was het doel, never mind ziektekostenverzekeringen. Dat bedrag had Ryan nodig om zijn uitkleden van de overheid door middel van lagere belastingen ten bate van de rijken te optimaliseren. De verlagingen moeten namelijk, officieel, ‘revenue neutral’ zijn. Never mind dat Republikeinen altijd belastingen verlagingen en altijd tekorten creëren, maar voorlopig is dat de regel. 

Nu ze die 1 triljard mislopen kunnen ze de belastinghervorming minder diep of voordelig voor de rijken maken dan anders, want het gat met revenue neutral is groter geworden door het Obamacare debacle.

De bottomline is relatief eenvoudig: vergeet de structurele belastinghervorming. Die is nog steeds niet doordacht en Ryan is te zeer gehecht aan verlaging voor de rijken. Maar hij schept ook te grote tekorten, zeker als de baas van Trumpistan 54 miljard wil besteden om defensiebedrijven dingen te laten maken die het Pentagon helemaal niet nodig heeft.

Vergeet ook dat triljard in infrastructuur waarop de aandelenmarkt zijn hoop had gevestigd. Is onmogelijk zonder grote tekorten te creëren als je tegelijkertijd belasting wil verlagen. Ik weet wel waar de prioriteit ligt, die is namelijk voor Republikeinen altijd hetzelfde: belastingverlaging voor de rijken, uitkleden van voorzieningen voor de armen.

Maar het meest waarschijnlijk is een soort patstelling waarin helemaal niets gebeurt. We wensen Trump een gezond en lang leven toe, zodat hij zijn totale hopeloos onproductieve presidentschap ten volle kan genieten. Want vergeet niet: als Pence nu president was dan was dit allemaal zonder moeite door het Congres gewalst.