Rutte waggelt, Asscher gaat profiteren

De verkiezingsstrijd krijgt een heel andere draai door de onbetrouwbaarheid van Rutte. Persoonlijk heb ik hem nooit vertrouwd. Toen hij nog kamerlid was kwam hij eens bij een D66 bijeenkomst over integratie waar hij allerlei ‘kijk mij eens hard zijn’ praatjes hield, die niet pasten bij zijn liberale basishouding. Wat een fluim, dacht ik toen. Ik heb weinig reden gehad mijn mening te herzien.

Het is natuurlijk heerlijk dat de advertentie van de VVD over Hollandse normen en waarden, want dat was het, precies samenvalt met het eindeloze schandaal op Justitie. VVD ministerie bij uitstek, gigantische puinhoop maar vooral een begraafplaats van de stelling dat PvdA’ers allemaal zakkenvullers waren en VVD’ers oprechte, eerlijke bestuurders. Wat normaal is voor de VVD van Rutte is bij uitstek te zien aan de carrière van Van der Steur – en Rutte.

Mevrouw Schippers, het alternatief voor Rutte, de vrouw die de PVV niet uitsluit omdat ze maar al te graag de eerste vrouwelijke premier wil worden,  zal  vast weer gaan roepen dat schandalen altijd in verkiezingstijd boven water komen. Dan moeten die schandalen er wel zijn en de afgelopen vijf jaar grossierde de VVD erin. Natuurlijk verkoopt zo’n boek beter rond verkiezingstijd, zoals ook de normen en waarden praatjes beter bekken rond de verkiezingen, althans, dat dachten de pr baasjes van de VVD.

De oplossing ligt voor de hand. Van der Steur eruit en de slimste en meest sympathieke mens van Nederland minister maken voor zolang als het duurt. Maakt weinig uit voor beleid maar oogt lekker. 

Het haalt Rutte niet van de haak wat zijn onbetrouwbaarheid betreft. Dat is toch wel het grootste nieuwe feit in deze campagne: het intense, diepe wantrouwen van de kiezers tegenover hun premier. 

Dat wantrouwen gaat de VVD geen kiezers kosten naar rechts, die zijn al weg. Nee, dit gaat knabbelen richting CDA en D66. Ik vermoed meer CDA omdat potentiële VVD kiezers  natuurlijk Pechtold evenmin vertrouwen. Maar ik denk ook dat er ruimte is voor een betrouwbaar iemand, de schaduw van Rutte maar dan eerlijker: ik denk dat dit een buitenkansje is voor Asscher, de enige van het stel die geloofwaardig een premier beeld zou kunnen ophouden. Let op mijn woorden.