The Ocean State

RHODE ISLAND

The Ocean State


Toeristische beoordeling

Historisch: matig interessant
Natuur: interessant
Cultuur en steden: matig interessant

Amerika’s oordeel
Matig aantrekkelijk


Korte schets:

Rhode Island is de kleinste staat van de VS. De bekendste en populairste plaats is Newport, een dure badplaats. Hier maakt al sinds jaar en dag de rijke elite van de oostkust zijn zomerkwartier. Ze kunnen (of konden tot voor de jaren tachtig) echter de grote landhuizen niet goed zelf onderhouden. Veel van deze prachtige bouwwerken zijn nu voor de bezoeker toegankelijk. De Preservation Society of Newport County onderhoudt een aantal mansions (er zijn er ook nog in privé-bezit) en heeft een route uitgezet. Huur een fiets en ga kijken hoe de happy few leefden.

Door al dat miljonairsvolk dat er rondhangt is Newport geen echt goedkope badplaats. Maar het is er wel goed celebrities kijken en als u een huizenbezitter ter plaatse kent, zoals ons ooit overkwam, dan kan het heel leuk wezen. De stranden zijn goed en het avondvermaak is ook prima in orde. Newport geniet enige faam als jazz-stad, vanwege het Newport Jazz Festival, waarop ooit Duke Ellington en Count Basie schitterden. Er is ook veel klassieke muziek te genieten, vooral in de setting van de grote landhuizen.

De hoofdstad Providence is nog best een grote stad waarop de vele Italiaanse immigranten nog een behoorlijk stempel drukken. Er zijn aardige herinneringen te zien aan de geschiedenis van de staat en het is geen onplezierige stad. Maar spectaculair is anders.

Voor de rest is Rhode Island zo klein dat het weinig te bieden heeft op staat op zichzelf. Als onderdeel van een New England reis is het de moeite waard. ’s Zomer kan het erg druk zijn rondom Newport. Rhode Island heeft een New England-klimaat maar dat is gematigd door zijn ligging aan zee. Dat betekent plezierige warme zomers en niet te koude winters, met af en toe een stevige sneeuwbui.

Deze staat is geen eiland, alleen het gedeelte waarop Newport ligt was een eiland in de Narragansett Bay, totdat wegen hem met het vasteland verbonden. Maar in vroeger jaren bestond hij uit. Wel heeft Rhode Island een lange kustlijn en daarom heeft het de bijnaam Ocean State. De grond van de staat is niet erg goed voor landbouw, zodat het hele economische leven zich concentreerde op walvis- en visvangst, op industrie en later op toerisme. Voor de kust ligt nog Block Island, dat van oudsher in trek is als vakantiebestemming.


Staatsleus
Hope


Hoofdstad
Providence


Landelijk/stedelijk
14 % platteland


Plaats VS in oppervlakte
50ste


Klimaat
New England klimaat maar gematigd door ligging aan zee. Dat betekent plezierige warme zomers en niet te koude winters met af en toe een stevige sneeuwbui.


Geografie
Ondanks de misleidende naam is deze staat geen eiland. Wel heeft Rhode Island een lange kustlijn en heeft daarom de bijnaam Ocean State. Kustvlakte.


Economie
Toerisme, diamantindustrie, metaalprodukten


Politiek
New England stijl progressief, dwz. tot voor kort liberaal Republikeins, maar waarschijnlijk, naarmate de GOP conservatiever wordt, een meer Democratisch profiel. Chafee is een van de kandidaten om over te stappen naar de Democraten.


Nationale Parken
Geen


Andere natuurmonumenten
De kuststrook
Block Island


Steden van betekenis
Warwick
Cranston


 • Toeristische attracties
  Newport Jazzfestival. Het oudste in de wereld. Heeft Duke Ellington en Count Basie voortgebracht. De buitenverblijven van Newport, de oude landhuizen van de rijke oostkust-elite, zijn deels toegankelijk. zie www.newportmansions.org
  Provincetown, party town
  De hele kuststrook
  De mansions in Newport
  Block Island
  Newport Jazz Festival
  Soms zeilen om die hele dure grote trofee.
  Slater Mill Historic Site, Pawtucket: Tour van de vroege jaren van de industriele revolutie. Museum dat laat zien hoe katoen wordt omgezet in verwerkbaar materiaal. Onderdeel van de Blackstone River Valley National Heritage Corridor.