Het zinkende Asscher schip

Tja, ik begrijp dat Asscher de grote verliezer was, gisteravond. Het probleem van de man is onoplosbaar bleek maar weer eens. Geen schwung, geen pit, te beschaafd, te veel bestuurder, te weinig straatvechter. En dat Matroos mens, daar wist hij niet mee om te gaan.

Wat te doen? De fouten van het begin zijn niet meer goed te maken. Samsom doet niet meer mee en de keuze om het kabinetsbeleid niet te verdedigen, heeft geleid tot het tussen twee stoelen in vallen. Ik begreep van binnen uit dat dit een ‘dilemma’ was voor het partijbestuur en kandidaat. Dat verraste me. Hoe kan dat nou een dilemma zijn als je vier jaar geregeerd hebt? Stupide om vier jaar beleid niet te omarmen.

Het probleem van de persoon Asscher is niet een twee drie op te lossen. Ik denk dat de enige mogelijkheid nu nog is de zwaktebod kaart: Asscher is te netjes, te beschaafd om met dit soort campagnes mee te doen. Stem beschaafd! Ik geef toe, het houdt niet over, maar verzin nog maar eens wat anders.

En dan wat te doen na de campagne? Wie gaat de kamerfractie leiden? Niet Asscher, niet Dijsselbloem, god of de sociaal democratische geesten verhoede dat Sharon Dijksma de enige optie is. Maar wie gaat dan tien/vijftien mensen leiden? Ploumen? Nooit gedacht dat ik haar nog eens de meest geschikte daarvoor zou vinden.