Deskundige onzin over Trump

Volgens Koen Petersen in de krant zonder mening wil Trump alleen maar herkozen worden. Dat wil namelijk iedere president. Dus Trump ook. Ook Willem Post verkondigde dat soort onzin al. Eén termijn presidenten, oreert Koen, zijn de mislukkingen in het geschiedenisboek. Dat wil Trump niet zijn. Zegt Koen. Hij is deskundig, vooral in de psychologie van de psycho die president wordt. En in de Amerikaanse zaken. Ook heel deskundig.

Laat ik voorop stellen dat niemand weet wat Trump gaat doen. Maar te denken dat een 70 jarige die de tent flink wil opschudden en op die basis onverwacht (en min of meer per ongeluk) is gekozen, zijn presidentschap zou willen temperen om dan later nog een keer vier jaar niets te doen, lijkt me ridicuul. Dat is het probleem met deze deskundigen: ze zoeken een voorbeeld in het (niet te verre) verleden en klampen zich daaraan vast. Dan hoef je zelf namelijk niet na te denken.

Trump is de Amerikaanse Fortuyn. Trump is gewoon Reagan.  Trump wil herkozen worden. Het is de vluchtheuvel van armen van geest om een fenomeen sui generis niet als zodanig te kunnen herkennen.

En historisch klopt het niet eens. James Polk (1845-1849) was een van de meest succesvolle presidenten. Eén termijn, tevoren aangekondigd, vijf doelstellingen, allemaal gerealiseerd, en toen vertrokken. Dát zou een president eens moeten doen. Verder trok Theodore Roosevelt (1901-1909) zich na zijn enige gekozen termijn terug (wel zeven jaar president), deed Calvin Coolidge (1923-1929) dat ook. Truman (1945-1949) werd in 1948 op eigen kracht gekozen maar vertrok ook in 1953. Johnson (1963-1969) werd president in november 1963, gekozen en vertrok.

Tja, als je niet verder kunt kijken dan Carter en oude Bush … Misschien toch eens naar Obama kijken. Die riskeerde juist herverkiezing door stoutmoedig beleid. Zelfs kleine Bush stelde zich helemaal niet voorzichtig op toen hij de domme dingen deed waarvan hij dacht dat ze historisch zouden worden (werden ze ook, maar niet zoals hij bedoelde). Als deze twee de historische regel van de deskundigen hadden gevolgd, dan hadden ze niets gedaan, ingebonden, om vooral herkozen te worden.

Maar wat me vooral verbaasd is dat deze deskundigen Trump zo weinig creatief benaderen, denken dat hij zo voorspelbaar is, meteen door hen doorzien. Kortzichtig en onverstandig. Maar wel heel deskundig.

Klik hier voor Max Westerman over de kletsmajoren in de krant zonder mening die allemaal Obama haatten.