De psycho in het Witte Huis

Het is al te gemakkelijk om de afkeer die Trump heeft van ‘intelligence’, de informatie die de spionnen- en onderzoekbureaus van de Amerikaanse overheid verschaffen, te vertalen in gebrek aan vertrouwen in die bureaus of hun leiding. Er werd zelfs gesuggereerd dat Trump onverstandig was om de strijd aan te gaan met die bureaus omdat ze hem konden ondermijnen. Die suggestie lijkt me echter nog verontrustender dan de psycho kwaliteiten van de nieuwe president. De CIA die wraak neemt op een gekozen leider die niet doet wat de CIA wil? Dan maar liever Trump als ‘decider’ zoals de slechtste president sinds Nixon zichzelf noemde, kleine Bush.

Nee, ik denk dat het veel gemakkelijker en veel simpeler is en tegelijk veel complexer. Trump wil deze informatie niet horen omdat hij twijfels oproept aan zijn overwinning, aan zijn legitimiteit. Dat laatste zal hem een zorg zijn, hij is gekozen en zal geïnstalleerd worden en blijft president tot hij omvalt of tegen een impeachment aanloopt.

Maar deze kleine man met zijn kleine handen is gewoon snel op zijn kleine pikje getrapt. Hij wil het niet horen omdat hij heeft gewonnen. Big. Great. Als al die valse kiezers in Californië niet gestemd hadden, dan was het zelfs een landslide. Dit is een type dat zijn eigen onzin gelooft. Dat zou juist meer reden moeten zijn om naar informatie van buiten te luisteren, maar vooralsnog is dat niet zijn modus operandi. Het past ook niet bij zijn karakter zoals we dat hebben leren kennen.

Meer in stijl was de reactie op Meryl Streep. De machtigste man van de wereld, de man die autobedrijven dwingt te doen wat hij wil (never mind dat zijn partij die autobedrijven acht jaar geleden failliet wilde laten gaan), de man die per tweet markten en landen kan doen rillen, laat zich opnaaien door een actrice. En het enige dat hij er tegen in kan brengen is dat ze een tweede rangs actrice is. Al doende loog hij weer een paar keer, maar dat is inmiddels normaal geworden.

In de afgelopen weken haalde de machtigste man van de wereld uit naar Vanity Fair dat zijn restaurant afkraakte. Naar Schwarzenegger die natuurlijk niet zo goed is in ‘you’re fired’ zeggen dan de kleine man met de tweets. Wat een zeikerd, wat een zeurpiet, wat een klein, miserabel mannetje.

De psycho in het Witte Huis is gevaarlijk. De kleingeestigheid, het nepotisme, de leugens: we zullen er aan moeten wennen tot Mike Pence het kan overnemen en weer gewone Republikeinse belastingverlagingen voor de rijken kan doorvoeren.