De NRC columniste in de bocht

Rosanne Hertzberger is een van de tientallen columnisten in de NRC. Om je geest aan te slijpen. 

Verbaasde ze een paar weken geleden al met een boutade tegen Obama, zonder al te veel argumenten, deze week verkondigt ze dat immigratie en islam de thema’s van de verkiezingsstrijd zijn. 

Ze stelt dat immigratie en integratie bovenaan het lijstje staat van kiezers als probleem in Nederland. Ver boven zorg en economie. Niet in de onderzoeken die ik heb gezien. Daar staat zorg bovenaan.

Ze voegt ook meteen het ‘debat’ over integratie samen met dat over immigratie = vluchtelingen. Dat doet Wilders ook.

Ze zet de stropop op dat je best tegen criminele asielzoekers in Weert mag zijn zonder Trump genoemd te worden. Ja, dat mag. Nu graag een echt punt.

In de volgende zin klaagt ze dat je het niet over islamisering mag hebben. Ze definieert dat niet (Wilders doet dat ook niet) maar in de volgende zin heeft ze het over een onderzoeker aan de UVA die een ‘IS apologeet’ zou zijn. Ze doet net of dat probleem met een onderzoek bewijst dat er islamisering is en doet net of je daar niet over mag praten.

Als we het niet over islamisering en immigratie hebben, vindt ze, dan zijn we schuldig aan de opkomst van Wilders, die ze levensgevaarlijk vindt.

Helaas, haar oplossing is erger dan het probleem. Ze heeft de Wilders visie op de wereld al zo geïnternaliseerd dat een debat dat niet op zijn termen wordt gevoerd niet een echt debat is. 

Tamelijk botte slijpsteen als je het mij vraagt.