De aanstaande staatsgreep – nee, niet die staatsgreep die u dacht

Opiniemakers buitelden de afgelopen weken over elkaar heen in het aankondigen van heel of half fascisme in de VS onder Trump. Een soort van staatsgreep. Paniekerige verhalen.

Nou, die staatsgreep gaat er komen maar het zal een machtsgreep zijn van het establishment. Binnen niet al te lange tijd zullen de verstandige ‘grown ups’ de idioten uit het Witte Huis verdrijven, door lekken, blunders, ruzie en vooral door mensen zichzelf te laten ophangen. Zie Flynn, zie Conway, zie die idioot van een Stephen Miller die afgelopen weekend zichzelf compleet belachelijk maakte. 

Het is onduidelijk of vice-president Pence in de loop zit of erbuiten, maar hij zal het kanaal worden waarlangs deze machtsgreep gaat verlopen. De Republikeinen in het Congres zijn totaal ruggengraatloos maar altijd kien op hun macht. Ze kunnen zich deze chaos niet permitteren. Het zal voor hen nog wel even duren, maar ook zij moeten concluderen dat deze regering geschift is. De Bhengazi commissie was kinderspel voor het onderzoek naar de Russische mol in Trumpistan.

Pence staat nu voor lul, belogen door Flynn, aan het lijntje gehouden door de psycho (die zichzelf belachelijk maakte met zijn national security meeting in het restaurant), maar hij is de enige manier voor de Republikeinen om zich uit deze rommel te redden. Overigens is de financiële sector al in handen van het establishment, Wall Street heeft daar de leiding. Defensie staat onder Mattis, ook veilig voor de gevestigde machten.

De val van Trump zal de legitimiteit van de Republikeinse meerderheid in alle drie de afdelingen van de macht in Amerika ondermijnen. Het verstandigste zou zijn als de Republikeinen, deemoedig het hoofd buigend, zouden beloven alleen maar wetgeving door te voeren die door beide partijen gesteund wordt. Dat zou nog eens radicaal zijn.

Het zou passen bij een verkiezingsuitslag die niet klopte, een president die niet geschikt was. Maar het Amerikaanse systeem biedt geen mogelijkheden voor tussentijdse correctie door de kiezer. We zitten dus met Pence en hardliners in het Congres. In 2018 zullen de Democraten dan het Huis winnen, waarmee enige stabiliteit komt, maar niet de Senaat. Dat moet allemaal wachten tot 2020, tot Kristen Gillibrand de Democraten komt redden.