The Buckeye State

OHIO

The Buckeye State


Toeristische beoordeling

Historisch: matig interessant
Natuur: matig interessant
Cultuur en steden: interessant

Amerika’s oordeel:
Niet aantrekkelijk


Korte schets:
Ohio heeft een lange kustlijn met het Erie meer en bezit daardoor een goede waterverbinding met de Atlantische Oceaan. Dat heeft de geschiedenis van de staat bepaald, want daardoor ontwikkelde Ohio zich in de negentiende eeuw van een pure landbouwstaat die lange tijd aan de buitengrens van de bekende Verenigde Staten lag tot een belangrijke industriestaat. Tot de jaren tachtig veel zware industrie, machines, auto’s, rubber en dergelijke, na het verval van die takken meer en meer technologische bedrijven en bedrijven in de communicatiesector (Columbus) en zakelijke dienstverlening (Cincinnati). Ohio is een staat met grote, oude steden, waarvan de bekendste Toledo, Cleveland, Akron, Columbus en Cincinnati zijn.
De noordelijke helft van de staat is pas net hersteld van de zware economische slagen in de jaren tachtig, die deze grote steden hard troffen. Hoewel plaatsen als Youngstown en Warren nog steeds stedelijke rampgebieden zijn, maakt een stad als Cleveland een revival door. Dat komt onder meer tot uiting in het Rock and Roll museum dat er werd geopend (zie Amerika, 9703). Maar er is meer aan de hand in die stad. De bevrijding van de zware industrie heeft tot een complete revitalisering geleid en maakt van Cleveland weer een leuke stad om te bezoeken. Ook Cincinnati en Columbus zijn interessant.
Ohio was ooit een van de belangrijkste staten, politiek gezien. Er komen acht presidenten vandaan. Die tijd is wel voorbij. Voor toeristen is hier ook niet overweldigend veel te halen, in die zin zijn Ohio en Indiana staten waar je wel doorheen komt als je ergens anders heen gaat, maar die je niet snel als doel zult nemen voor een vakantie. De enige echte uitzondering daarop is een trip die langs de oevers van de grote meren voert, inclusief die van Ohio. Daar is wel veel moois te vinden, zeker als u die trip combineert met de Canadese kant.
De Ohio River vormt de grens van Ohio met Kentucky en West-Virginia en is een belangrijke waterweg. Maar bovendien geldt dat de route langs die rivier wel degelijk mooi is, vooral ten zuiden van Wheeling, WV, en dan helemaal door tot Cincinnati.
Over het geheel is Ohio vrij vlak met veel landbouwgrond.


Staatsleus
With God, All Things Are Possible


Hoofdstad
Columbus


Landelijk/stedelijk
26 % platteland


Plaats VS in oppervlakte
35ste


Klimaat
Warme zomers en strenge winters.


Geografie
De Ohio River vormt de grens van Ohio met Kentucky en West-Virginia en is een
belangrijke waterweg. Langs de rivier ligt een heuvelachtig landschap. Over het geheel is
Ohio vrij vlak met veel landbouwgrond.


Economie
Vanwege de vruchtbare grond zijn landbouw en veeteelt welvarende sectoren. De
druiventeelt is ook aanzienlijk, met name langs Lake Erie. Veel mensen vinden werk in de
handel en industrieen (autobanden in Akron, glasprodukten in Toledo).
Belangrijke havens zijn Toledo, Cleveland en Sandusky.


Politiek
under Nog altijd belangrijk op nationaal niveau, maar het wordt minder.


Nationale Parken
Geen


Andere natuurmonumenten
Geen


Steden van betekenis
De wedergeboorte van Cleveland, Ohio
Columbus
Cincinnati
Dayton
Toledo
Warren
Youngstown


Toeristische attracties
Rock and Roll Hall of Fame and Museum in Cleveland
Rutherford presidential library and museum