The Granite State

NEW HAMPSHIRE

The Granite State


Toeristische beoordeling
Historisch: matig interessant
Natuur: interessant
Cultuur en steden: matig interessant

Amerika’s oordeel:
Aantrekkelijk


Korte schets:

New Hampshire is één maal per vier jaar wereldberoemd dank zij het feit dat hier de eerste presidentiële voorverkiezingen worden uitgevochten. Tsja, ’t is ook een manier om de krant te halen. Maar het beeld van besneeuwde wegen, volgepakte koffiehuizen en handenschuddende politici geeft nauwelijks een beeld van de staat. In feite is New Hampshire een typische New England staat, met een mooie natuur, zij het weinig echte wildernis, en een ruime geschiedenis.

In deze staat wordt ook nog de traditionele Town Meeting in ere gehouden (ook in andere delen van New England trouwens). Eén keer per jaar komen alle burgers van een stadje bij elkaar om over begroting en beleid te spreken: de volksdemocratie bij uitstek.In het zuidelijk deel wonen veel forensen die in Massachusetts werken maar vanwege de hoge belastingen daar liever in het conservatieve, anti-belasting New Hampshire wonen. Maar het is er ook mooi wonen, dus dat is geen straf.

Het klimaat is aan de strenge kant, met koude winters en relatief koele zomers. De staat heeft een landelijk karakter met zijn dichte bebossing en kleine stadjes en dorpjes. In de herfsttijd zijn de kleuren ook hier spectaculair. New Hampshire heeft een uitgebreide ski-industrie. In de ruige Green Mountains in het noorden van de staat kan stevig gewandeld worden. In de White Mountains aan de oostkant van de staat ligt de ruim tweeduizend meter hoge Mount Washington. Hoewel die hoogte niet opvallend is, staat de berg bekend om het extreme weer dat hij veroorzaakt. Met de Cog Railway, een oude tandrad trein kunt u op de top van de berg komen, die opzicht biedt een hele reeks bergen die naar presidenten zijn genoemd, de Presidential Range. Dit is inderdaad de meest bergachtige staat van New England.

Verder is de staat bedekt met bossen, heeft talloze meren en dezelfde kleinschaligheid die andere New England staten kenmerkt. De grote bevolkingscentra liggen in het zuiden en naarmate u noordelijker komt, wordt New Hampshire onherbergzamer en dunner bevolkt. De kustlijn van New Hampshire is maar dertig kilometer lang en daar komt u eigenlijk alleen op weg van Massachusetts naar Maine. Hampton Beach is de badplaats, met mooie stranden en een brede boulevard. Voor de kust liggen negen eilandjes van graniet, waarop niets groeit, de Isles of Shoals.

Oorspronkelijk woonden er vissers, maar in de negentiende ontdekten toeristen de plek als zomerverblijf. Ze bouwden er grote hotels en schreven daar lyrisch over de kale schoonheid van het landschap. U kunt er per ferry komen om te zien of ze gelijk hadden.


Staatsleus

Live Free or Die


Hoofdstad

Concord


Landelijk/stedelijk

49 % platteland


Plaats VS in oppervlakte

44ste


Klimaat

New England klimaat. Koude winters met veel sneeuw. Koele zomers.


Geografie

Het noorden van New Hampshire is bedekt met sparren, dennen eiken en telt talloze meertjes. Een kleiner deel van de staat heeft ruige, rotsachtige en golvende heuvels.


Economie

Landbouw, zakelijke dienstverlening en slaapsteden voor bedrijven in Massachusetts.


Nationale Parken

Geen


Andere natuurmonumenten

White Mountain National Forest
Franconia Notch State Park
Crawford Notch State Park


Steden van betekenis

Manchester
Nashua


Toeristische trekpleisters:
White Mountain National Forest
Franconia Notch State Park
Crawford Nortch State Park
Mt. Washington (bekend vanwege zijn extreme weersomstandigheden)
America’s Stonehedge in Salem
Isles of Shoals in Portmouth

Artikelen over specifieke bestemmingen

  • Herfstkleuren
  • White Moutain National Forest
  • Franconia Notch State Park
  • Crawford Nortch State Park
  • Mount Washington
  • Salem