De beste stranden van New England

Ook voor Amerikanen zijn de stranden tussen New York en Maine aantrekkelijke vakantiebestemmingen. Vooral op Cape Cod en op eilanden als Martha’s Vineyard en Nantucket is het dan erg druk. Maar er zijn ook minder bekende stranden, waar het ook in het seizoen rustig blijft.

Duxbury Beach, Massachusetts, heeft alles wat een oceaanstrand in Massachusetts moet hebben: zeegras, door de wind gebleekte hekjes die het duin beschermen, en strand natuurlijk. Het is deel van een tien kilometer lange strip van zacht wit zand, met niet te hoge golven die breken op een brede kustlijn. De meeste reizigers lijken dit stukje te vergeten, in hun haast om Plymouth Rock of Cape Cod te bereiken. De lokalen hebben het wat verstopt, maar via Washington Street vindt u een lange houten brug die de baai over gaat. Er is maar een kleine parkeerplaats, dus het loont wel om vroeg te gaan. Wandel vandaar over de brug. Het is ook mogelijk erheen te wandelen vanuit Marshfield Public Beach, ongeveer een kilometer naar het zuiden. Wie helemaal alleen wil zijn wandelt vijf kilometer naar het zuiden, naar Gurnet Point Lighthouse en het kleine Clarks Island – het punt trouwens waar de Pilgrims aan land kwamen.

Weinig plaatsen om te overnachten. Probeert Winsor House Inn (781)934-0991

Dog Cove, Squam Lake, New Hampshire

Een droomstrand. Zelfs de meeste lokale bewoners weten niet hoe ze er moeten komen. Neem Route 3 in het stadje Holderness, ga links na vijf kilometer naar de College Road en parkeer in een open plek bij het Chamberlain-Reyonold Memorial Forest bord, waar een wandelpad begint. Een kleine kilometer door varens, bomen en bramenstruiken bregenu naar een gouden zandachtig strand. Het meeste land rondom het meer is privé eigendom, maar dit is deel van het bos.

Op de helling boven Holderness liggen twee inns, bijna naast elkaar. De Manor on Golden Pond is een honderd jaar oud gebouw, genaamd naar, juist, de film die op Squam Lake werd opgenomen. Kamers hebben open haarden en prijzen beginnen bij $210. Pressed Petals Inn is minder formeel. Gedroogde bloemen zijn de hobby van de eigenaresse, vandaar de naam. Prijzen met ontbijt beginnen bij $ 105. (609)968-4417

Hammonasset Beach State Park, Madison, Connecticut

Het grootste deel van de kust van Connecticut is rotsachtig maar dit drie kilometer lange strand is de uitzondering. Het state park is te bereiken via exit 62 van de I-95 en ligt op bijna 1000 acres met moeras- en parkland. Een planken wandelpad loopt achter langs het strand, beginnend waar de zandduinen volstaan met rozen en zeegras. Op warme dagen is het er druk. Wie de drukte wil ontlopen gaat links naar het oosteinde naar Meigs Point. De boardwalk komt daar niet en het strand is er wilder, de duinen hoger.

Een twee kilomter van de entree van het state park op de rand van Madison ligt Tidewater Inn, een hotel van negen kamers op een grasveld aan Route 1. Gasten krijgen als extra ook toegangskaarten voor het stadsstrand de Surf Club Beach, een klein maar zelden druk stuk zand. Weekend prijzen zijn tussen den $100 en de $140. Door de week $20 per nacht goedkoper.

Watch Hill en Weekapaugh, Rhode Island

Watch Hill is een populair plaatsje met zijn antiekwinkels en oude carousel, maar het strand er vlak bij is weinig bekend. Parkeer op Bay Street, wandel deheuvel op naar Bluff Avenue en volg een zandpad naar het strand. Een lang, breed en open strand, omlaag lopend naar een strand van hard zand. Op werkdagen komen er weinig mensen.

Zeven kilometer verderop aan de kust ligt de Shelter Harbor Inn, waar ook passen te krijgen zijn voor het privé Weekapaug Strand (ook Weekapaugh is een leuk dorpje). Lijkt ook haast een tropisch strand. Kamers kosten $ 102

Ogden Cove, Lobster Lake, Maine

Als u echt alleen wilt zijn. Het is een klein strand omringd door eindeloos bos. Een paar kampeerplekken liggen in de schaduw maar meestal is er niemand. Het zandstrand is schoon, net als het water. Vanuit Bangor is het een rit van meer dan 110 kilometer naar Greenville, aan Moosehead Lake, vanwaar er twee manieren zijn om naar het meer te komen. Het kan met outfitters, tegen betaling, die u erheen rijden en met een kano vervoeren. Of u kunt een watervliegtuig nemen voor een vlucht van 20 minuten die $132 per persoon kost. De piloot komt u halen op het gewenste tijdstip.

De Greenville Inn en de Lodge at Moosehead Lake zijn de beste mogelijkheden. De Greenville Inn heeft twaalf kamers in een Victoriaanse huis en kost van $115 tot $185. In de Lodge is het op vissen ingesteld. De suites in de annex kosten $350. De kleinere kamers in het hoofdgebouw gaan voor tussen de $175 en de $250. Greenville is een resort stadje, vandaar de prijzen.