The Pine Tree State

MAINE

The Pine Tee State


Toeristische beoordeling

Historisch: niet interessant
Natuur: interessant
Cultuur en steden: niet interessant

Amerika’s oordeel
Aantrekkelijk


Korte schets

Maine is een grote staat, de grootste van New England. Toch wonen er bijzonder weinig mensen, en daarvan woont dan ook nog een flink deel in het zuiden en langs de kust. Het binnenland is bedekt met uitgestrekte bossen (de Pine Tree State heet niet voor niets zo). De noordelijke punt van de staat, vrij ruw terrein met veel meren en bossen, steekt een flink eind Canada in. De noordpunt ligt veel noordelijker dan Québec stad, en provincies als New Brunswick, Prince Edward Island en Nova Scotia liggen eromheen gewikkeld.

Toch kunt u niet zomaar doorsteken van Montreal naar de Canadese Atlantische kust, want het landschap is er zo onherbergzaam dat ook de wegen ontbreken. Baxter State Park, het einde van de Appalachian Trail ligt in dit gebied en mensen die de hele wandelroute hebben gelopen, ervaren dat gedeelte als toch nog uitzonderlijk zwaar.

Voor de economie van Maine is landbouw belangrijk maar niet geweldig lucratief. Maine is dan ook een arme staat, waar mensen leven van wat het land biedt (wat soms verrassende rijkdom kan opleveren, maar in de laat twintigste eeuw een toch wat beperkte bron van inkomsten is). Beter is het aan de kust. Daar verschaft de Maine Lobster in elk geval een superbe maaltijd, die geen bezoeker mag missen. Visserij en toerisme spelen zich uiteraard vooral langs de kust af. Wie de eenzaamheid zoekt van honderden meren en eenzame bossen, komt in Maine zeker aan zijn trekken. Het is geen staat om te overwinteren, al zijn de zomers er uiterst plezierig.
De zomers in Maine zijn aangenaam, maar houdt er rekening mee dat de nachten (ook zomers) vaak koud zijn. De winters zijn meestal erg koud met veel sneeuw. Voor de kust van Maine liggen meer dan tweeduizend kleine eilandjes. De kustlijn zelf is mooi, maar grillig. Aan de kust liggen tientallen kleine dorpjes, waaronder Kennebunkport, waar president Bush zijn zomeroptrekje had. Acadia National Park is een van de weinig parken aan de oostkant van de VS.
Het zuidelijk gedeelte van de staat is dichter bewoond en sluit economisch en sociaal meer aan bij New Hampshire en Massachusetts. Portland is een plezierig stadje.

En als u toch in de buurt bent, stop dan ook in Freeport, waar L.L. Bean zijn hoofdkwartier heeft. Dit is het originele outdoors-postorder bedrijf, een Amerikaans instituut. Hele generaties hebben er hun truien, poloshirtsjes en vooral duck shoes gekocht, dat zijn schoenen met een plastic onderstuk en een leren opbouw die, u raadt het al, op eendepoten lijken. Ze werden bedacht om zonder natte voeten te kunnen jagen. Vanuit diverse plekken langs de kust kunt u per ferry oversteken naar het Canadese Nova Scotia.


Staatsleus
Divigo (I guide, ik leid de weg.)


Hoofdstad
Augusta


Landelijk/stedelijk
55% platteland


Plaats VS in oppervlakte
39ste


Klimaat
Aangename zomers, maar houd er rekening mee dat de nachten (ook zomers) vaak koud zijn. De winters zijn meestal erg koud met veel sneeuw.


Geografie
Voor de kust van Maine liggen meer dan tweeduizend kleine eilandjes. De kustlijn zelf is mooi, maar grillig. In het binnenland van Maine komt u erachter waarom het de bijnaam Pine Tree State heeft meegekregen: grotendeels bestaat Maine uit bebost gebied, wat een prachtige natuur oplevert.


Economie
Visserij, landbouw, dienstverlenende sector en toerisme.


Nationale Parken
Acadia National Park


Andere natuurmonumenten
Aroostook State Park
Moosehead Lake
Baxter State Park
Allagash Wilderness Waterway


Steden van betekenis
Portland
Lewiston
Bangor


Toeristische trekpleisters:
Bergen, bossen en kust
Maple oogst
Maine lobster
Aroostook State Park
Moosehead
Lake Baxter State Park
Allagash Wilderness Waterway
Freeport (hoofdkwartier van L.L. Bean)
The Airline, oude smokkelroute