The Constitution State

CONNECTICUT

The Constitution State


Toeristische aantrekkelijkheid
Natuur: matig
Historisch: matig
Cultuur en steden: matig

Amerika’s oordeel:
Matig aantrekkelijk


Korte schets

Connecticut is de meest zuidelijke staat van New England. Maar hoort hij er eigenlijk wel bij? De staat ligt recht onder Massachusetts maar vaak wordt vergeten dat de staat in het zuiden zowat tegen New York aan ligt. Dat is de reden dat Connecticut ook een van de rijkste delen van de Verenigde Staten is: hier wonen de tyconen van Wall Street, zakenlui en andere rijke forensen. Toch geeft dat een vertekend beeld: Connecticut kent ook steden waar het nogal armoedig toegaat, zoals New Haven waar rondom Yale University (waar de Clintons studeerden) arme sloppenwijken liggen. Het Connecticut van de witte kerkjes en leuke dorpjes aan de Connecticut River is zeker New England, de kust, aan de Long Island Sound, oogt gewoon als die van een Atlantische staat (met vierhonderd kilometer zandstranden, dat wel).

Connecticut claimt historische faam omdat het de eerste staat was met zijn eigen grondwet – ach, laten we zeggen dat iedere staat iets nodig heeft om zijn plaats in de geschiedenis te bepalen. Sindsdien gebeurde er niet veel. Connecticut was een van de eerste staten die industrialiseerde, dank zij de vele uitvinders die er woonden. Maar de industrie bleef kleinschalig en grote steden kwamen er nooit tot ontwikkeling. De staat is verrassend plattelands, met vaak leuke New England stijl dorpen. Zo ligt hier onder meer een paar ‘mooiste stadjes van Amerika’ zoals Essex en Deep River (volgens eigen inwoners dan), onder meer aan de Connecticut River. Klik hier voor een verhaal over Essex.

Van de kustlijn aan de Long Island Sound lopen lage glooiende heuvels geleidelijk tot ze op de grens met Massachusetts bergen zijn geworden met veel bossen. Tweederde deel van de staat is bebost. Er zijn veel mooie wegen, maar als toeristische bestemming neemt Connecticut in New England een ondergeschikte plaats in. Het klimaat is typisch voor deze streek: niet te warme, plezierige zomers, mooie lente en herfst en een toch wel koude winter.

Wie de kustlijn volgt, vanuit New York, komt eerst door rijke slaapsteden als Greenwich en Stamford. Daarna zijn er veel kleine badplaatsen te vinden, als u tenminste van de I-95 afgaat. Op enkele plaatsen is het mogelijk om per ferry over te steken naar Long Island, dat weer bij de staat New York hoort. De hoofdstad Hartford ligt midden in de staat aan de Connecticut River. U hoeft er geen omweg voor te maken, aangezien de stad zijn belang vooral ontleent aan de verzekeringsindustrie die hier is gevestigd. Als u er toch bent zijn er een aantal oude huizen te zien, en de state capitol. Meer New England is het noordwestelijk gedeelte van de staat, waar de heuvels overgaan in de Berkshires van Massachusetts. Ook hier geldt dat de herfst kleurrijk is.


Nationale Parken

Geen


Andere natuurmonumenten

Goede zandstranden, mooie herfstkleuren.


Steden van betekenis

Bridgeport
New Haven
Hatford


Toeristische attracties

Goede zandstranden
Mooie herfstkleuren
Leuke dorpjes


Staatsleus

Qui Transtulit Sustinet (He who transplanted still sustains)


Hoofdstad

HartfordLandelijk/stedelijk

21 % platteland


Plaats VS in oppervlakte

48ste


Klimaat

Seizoengebonden klimaat met warme zomers en niet al te koude winters. Meest gematigde variant van het New England klimaat.


Geografie

Van de kustlijn aan de Long Island Sound worden lage glooiende heuvels geleidelijk tot ze op de grens met Massachusetts bergen zijn geworden met veel bossen. Tweederde deel van de staat is bebost.


Economie

Industrie, verzekeringswezen, landbouw.


Politiek

Connecticut stemt zoals het land stemt: Democratisch in de jaren zestig, Republikeins in de jaren zeventig en tachtig, Democratisch in 1992 en 1996. De beide senatoren zijn invloedrijk, zij het op een ander terrein. Dodd is een politieke operator, Lieberman heeft invloed op ethisch en wetgevend terrein.

Artikelen over specifieke bestemmingen

    • Herfstkleuren