The Mountain State

WEST VIRGINIA

The Mountain State


Toeristische beoordeling
Historisch: interessant
Natuur: interessant
Toeristisch: outdoors, interessant

Amerika’s oordeel:
Aantrekkelijk


Korte schets

West Virginia staat bekend als een arme staat. Dat heeft te maken met de geringe hoeveelheid bebouwbare grond die er te vinden is, aangezien de staat voor het grootste deel bestaat uit bergen en rotsen. West Virginia werd gecreëerd in de Burgeroorlog, toen een gedeelte van Virginia waar geen slaven gehouden werden, zich afscheidde van Virginia. Omdat de staat altijd al arme grond had, was de levensstijl er sowieso anders dan in Virginia. Het was (en tot op zekere hoogte: is) een ruw land van bergmensen en kleine landbouwers, in afgelegen valleien.

Later kwam de kolenindustrie die een tijd lang voor een bloeiende economie zorgde. Staalfabrieken volgden, maar na 1965 ging het steeds slechter met de staat. West Virginia leek het slachtoffer te worden van het industrieel verval. Nu lijkt het eindelijk beter te gaan.
Gelukkig voor West Virginia heeft de staat altijd machtige politici in Washington gehad. Zo heeft voormalig Senaatsleider Byrd heel wat investeringen naar zijn staat gebracht die anders nooit gekomen zouden zijn. Er zijn in de staat heel wat autowegen te vinden die nergens naar toegaan of na een stukje weer gewoon een landweg worden. Maar de burgers zijn hem er dankbaar voor.West Virginia bestaat uit twee gedeelten: de Appalachian Mountains aan de oostzijde en het Allegheny Plateau in het westelijk deel.

De staat is heuvelachtig en bedekt met bossen, en dat maakt hem qua natuur interessanter dan menigeen zou verwachten. Maar West Virginia is een staat waar u door de schijn heen moet kijken. De steden en stadjes nodigen nu niet direct uit tot langdurig bezoek, maar wie de moeite neemt ontdekt een uniek stukje Amerika.Harpers Ferry is een interessante plaats die zijn faam dankt aan de opstand van slaven onder leiding van John Brown, in 1859. Ze overvielen het wapendepot in Harpers Ferry om van daaruit de bevrijding van de slaven ter hand te nemen.

Na twee dagen liep de zaak uit op een fiasco en John Brown ging aan de strop. Maar het is een interessante periode, zeker gecombineerd met de Burgeroorlog die in het stadje in het Civil War Museum wordt behandeld (combineer met een bezoek aan Antietam Battlefield in Maryland).Volgens het reisblad Condé Nast Traveller is er een uitstekende plek om je terug te trekken, passend in hun categorie 50 Great All-American Getaways: The Cheat Mountain Club, vier uur van Washington DC in de West Virginia Highlands. Kosten: $ 110 per persoon, inclusief maaltijden. Doordeweeks kan het voor $ 80. Voor meer informatie en hoe er te komen klik hier. Korte schetsWest Virginia staat bekend als een arme staat. Dat heeft te maken met de geringe hoeveelheid bebouwbare grond die er te vinden is, aangezien de staat voor het grootste deel bestaat uit bergen en rotsen. West Virginia werd gecreëerd in de Burgeroorlog, toen een gedeelte van Virginia waar geen slaven gehouden werden, zich afscheidde van Virginia.

Omdat de staat altijd al arme grond had, was de levensstijl er sowieso anders dan in Virginia. Het was (en tot op zekere hoogte: is) een ruw land van bergmensen en kleine landbouwers, in afgelegen valleien. Later kwam de kolenindustrie die een tijd lang voor een bloeiende economie zorgde. Staalfabrieken volgden, maar na 1965 ging het steeds slechter met de staat. West Virginia leek het slachtoffer te worden van het industrieel verval. Nu lijkt het eindelijk beter te gaan. Gelukkig voor West Virginia heeft de staat altijd machtige politici in Washington gehad. Zo heeft voormalig Senaatsleider Byrd heel wat investeringen naar zijn staat gebracht die anders nooit gekomen zouden zijn. Er zijn in de staat heel wat autowegen te vinden die nergens naar toegaan of na een stukje weer gewoon een landweg worden. Maar de burgers zijn hem er dankbaar voor.

West Virginia bestaat uit twee gedeelten: de Appalachian Mountains aan de oostzijde en het Allegheny Plateau in het westelijk deel. De staat is heuvelachtig en bedekt met bossen, en dat maakt hem qua natuur interessanter dan menigeen zou verwachten. Maar West Virginia is een staat waar u door de schijn heen moet kijken. De steden en stadjes nodigen nu niet direct uit tot langdurig bezoek, maar wie de moeite neemt ontdekt een uniek stukje Amerika.

Harpers Ferry is een interessante plaats die zijn faam dankt aan de opstand van slaven onder leiding van John Brown, in 1859. Ze overvielen het wapendepot in Harpers Ferry om van daaruit de bevrijding van de slaven ter hand te nemen. Na twee dagen liep de zaak uit op een fiasco en John Brown ging aan de strop. Maar het is een interessante periode, zeker gecombineerd met de Burgeroorlog die in het stadje in het Civil War Museum wordt behandeld (combineer met een bezoek aan Antietam Battlefield in Maryland).Volgens het reisblad Condé Nast Traveller is er een uitstekende plek om je terug te trekken, passend in hun categorie 50 Great All-American Getaways: The Cheat Mountain Club, vier uur van Washington DC in de West Virginia Highlands. Kosten: $ 110 per persoon, inclusief maaltijden. Doordeweeks kan het voor $ 80. Voor meer informatie en hoe er te komen klik hier.


Nationale Parken
Geen


Andere natuurmonumenten
Talloze bosgebieden


Steden van betekenis
Charleston


Toeristische attracties

Ruige natuur
Monogahela National Forest
Harpers Ferry National Historic Parc

Harpers Ferry, samenkomst van rivieren. Waar John Brown een mislukte opstand leidde in 1859. Klik voor het verhaal.

New River Gorge
Vooral outdoors-activiteiten, zoals wandelen, kanoen etc.


Staatsleus
Montani Semper Liberi


Hoofdstad
Charleston


Landelijk/stedelijk
64 % platteland


Plaats VS in oppervlakte
41ste


Klimaat
Landklimaat met warme zomers en koude winters.


Geografie
West Virginia bestaat uit twee gedeelten: de Appalachian Mountains aan de oostzijde en het Allegheny Plateau in het westelijk deel. De staat is heuvelachtig en bedekt met bossen.


Economie
Mijnbouw en zware industrie. Bosbouw en landbouw. Toerisme.


Politiek
Nationaal uiterst Democratisch. In het congres uitzonderlijk invloedrijk door haar twee senatoren, waarvan Robert Byrd de handigste manuoevreerder is. Hij heeft miljarden aan overheidsgelden naar West Virginia gebracht. Jay Rockefeller is een oom van Nelson en achterkleinzoon van de oliemagnaat. Hij ‘kocht’ zijn zetel in de senaat maar heeft zich een bekwaam senator getoond.