The Empire State of the South

GEORGIA

The Empire State of the South


Toeristische beoordeling
Historisch: interessant
Natuur: interessant
Toeristisch: interessant

Amerika’s oordeel
Aantrekkelijk


Korte schets

Van de zuidelijke staten heeft Georgia het modernste gezicht en tegelijkertijd met een heel oude traditie. Zo vindt u in Atlanta niet alleen een grote en zeer moderne stad, met hoofdkwartieren van een aantal van Amerika’s grootste bedrijven, maar ook een verheerlijking van de tijden van Gone with the Wind, van de plantagecultuur van voor de Burgeroorlog. Paradoxen te over: niet ver van wat wel de hoofdstad van zwart Amerika wordt genoemd, Atlanta, omdat er zoveel door zwarten gerunde bedrijven zijn gevestigd, ligt Stone Mountain, een monument voor de Confederalen, de Zuidelijken in de Burgeroorlog.De staat heeft ook twee gezichten als het gaat om de tegenstelling tussen het platteland en de grote stad, en, min of meer gelijk opgaand, tussen het noorden en zuiden van Georgia.

Armoede en achterlijkheid tegenover relatieve rijkdom en moderne ontwikkelingen. Veel van die paradoxale eigenschappen van Georgia waren belichaamd in de enige president die de staat ooit heeft voortgebracht: Jimmy Carter. Deze pindaboer was razend intelligent, een moralistische, redelijk conservatieve born again christian die mensenrechten op de agenda zette, en die geen greintje van het typerende zuidelijke racisme in zijn lijf had en bovendien een progressief economische beleid voorstond. Een moderne man met een traditioneel leefpatroon – niet ongewoon in het hedendaagse Amerika. Carters presidentschap was nu niet direct geslaagd maar dat maakt hem niet minder representatief voor zijn regio en zijn generatie.

Georgia is een grote staat – hij grenst zelfs aan de Atlantische Oceaan, waar de heerlijke stad Savannah ligt. Iets uit de kust zijn moerasgebieden, waaronder Okefenokee Swamp, een van de grootste en meest ongerepte moerassen in de VS.In het noorden liggen de uitlopers van het Appalachian gebergte. In het midden liggen velden met textiel, pinda’s, pecan noten en perzikken (vandaar de bijnaam van de staat). Toeristische gezien is Georgia interessanter dan meestal wordt gedacht. Atlanta is natuurlijk een geval op zich, maar ook in de rest van de staat is veel te zien. Wie op Atlanta vliegt om van daaruit verder te rijden, moet ook van Georgia profiteren. Bezoek ook Warm Springs, in het westen van de staat, waar het Little White House van Franklin Roosevelt staat. In de bronnen hier probeerde hij zijn benen weer te bewegen, hij bouwde er een buitenhuisje en stierf er in 1945.Georgia is een zuidelijke staat, dus zomers zijn warm en benauwd zomers. Winters zijn koel. De lente en de herfst zijn de plezierigste tijden van het jaar.

Nationale Parken
Geen


Andere natuurmonumenten
Stone Mountain Park
Okefenokee Swamp
Chattahoochee National Forest


Steden van betekenis
Atlanta
Columbus
Savannah
Macon
Columbus
Augusta


Toeristische attracties
Stone Mountain
Little White House, Warm Springs (klik hier voor artikel zoals verschenen in Amerika 9402). Het buitenhuis van Franklin Roosevelt, en de plek waar hij in 1945 stierf.
Savannah
Jimmy Carter Presidential Center
Algemene informatie

Staatsleus
Wisdom, Justice and Moderation
(wijsheid, gerechtigheid en gematigdheid)


Hoofdstad
Atlanta


Plaats VS in oppervlakte
21ste


Klimaat
Zuidelijk, dus warme en benauwde zomers. Koele winters. De lente en de herfst zijn de plezierigste tijden van het jaar.


Geografie
In het noorden een bergachtig gebied, de uitloper van de Appalachen. In het noordoosten is een andere bergketen te vinden, de Blue Ridge Mountains. Het midden van Georgia bestaat uit golvend heuvellandschap en in het oosten bevinden zich de lager gelegen kustgebieden met prachtige stranden. Iets uit de kust zijn moerasgebieden, waaronder Okefenokee Swamp, een van de grootste en meest ongerepte moerassen in de VS.


Economie
Vroeger was katoen het meest verbouwde gewas, maar  tegenwoordig staan pinda’s, perzikken, tabak, graan en sojabonen bovenaan het lijstje. Geleidelijk aan concentreert Georgia zich steeds meer op industrie en dienstverlening. Atlanta is het economisch hart van de staat, waar de  hoofdkantoren van o.a. Coca-Cola, CNN en Delta-Airlines zijn gevestigd.