The Heart of Dixie

ALABAMA

The Heart of Dixie


Toeristische beoordeling:
Historisch: Interessant
Natuur: matig interessant
Cultuur en steden: interessant

Amerika’s oordeel
Matig aantrekkelijk


Korte schets

Alabama heeft een slechte reputatie, vooral door de weigerachtigheid van de staat om in de jaren vijftig en zestig de segregatie af te schaffen. De voormalige gouverneur George Wallace stond zo ongeveer model voor alle kortzichtigheid en racisme die in het zuiden te vinden waren. Maar net zomin als Wallace in zijn latere jaren, heeft de tijd in Alabama stilgestaan. Birmingham en Montgomery zijn bekende plaatsnamen in de strijd voor burgerrechten. Hoewel Alabama nog steeds aartsconservatief is en bevolkt door een hoog gehalte aan rednecks, is het toch een staat die de moeite waard is om te bezoeken

In het Zuiden kunt u lange hete zomers verwachten en zachte winters waarin het zelden sneeuwt. De beste tijd om hier dan ook heen te gaan is in de lente of herfst. Bergachtig gebied in het noordoosten, maar verder vooral golvende prairies die bij de Gulf of Mexico uitlopen in een kustvlakte. Aan de kust zijn brede zandstranden met een verkoelende oceaanwind. In het midden van Alabama loopt de Black Belt, een gordel met vruchtbare zwarte aarde waar vroeger veel katoen werd verbouwd. Toen in 1915 dit onmogelijk werd gemaakt door de katoenkever is men overgestapt op de verbouw van sojabonen, graan en aardnoten.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft hier in rap tempo industrialisatie plaatsgevonden en zijn o.a. textiel-, ijzer- en staalindustrie bloeiende sectoren. Ook steenkool, olie en aardgas worden hier gevonden. De natuur is hier klassiek zuidelijk: weelderig, groen, uiterst vruchtbaar en niet spectaculair.De toerist vindt hier vooral herinneringen aan de strijd om de burgerrechten, in allerlei vormen. Birmingham is een oude industriestad maar niettemin best interessant. In de kleinere stadjes van Alabama vindt u oude landhuizen, zo weggelopen uit Gone with the Wind.

Tuskegee is razend interessant. Het Tuskegee Institute werd opgezet door Booker T. Washington om zwarten de vaardigheden te leren zichzelf te verbeteren. Het werd een instituut waar ook briljante uitvindingen werden gedaan om met produkten uit het zuiden andere dingen te doen. Montgomery, de hoofdstad van Alabama, biedt een prachtig monument voor de burgerrechten (van dezelfde ontwerpster als het Vietnam Memorial), de kerk van Marten Luther King, maar op hetzelfde plein ook de State Capitol, van waaruit jarenlang het racisme werd gepredikt. Alabama heeft wel stranden, maar de naam Redneck Riviera vertelt al iets over sfeer en uitstraling.

Reisverhaal in Alabama, klik hier.


Nationale Parken

Geen


Andere natuurmonumenten

Sequoyah Caverns (grotten met onderaardse meren)
Veel bossen en National Forests Het noorden van Alabama wordt ook wel Mountain Lakes Country genoemd vanwege de vele meren in een bosrijk gebied. Langs de Golf van Mexico een lange strook witte zandstranden .


Steden van betekenis

Birmingham
Mobile
Montgomery


Toeristische attracties

Tuskegee

Space and Rocket Center, in Huntsville

Montgomery, historische plekken burgerrechtenbeweging, ook monumentÂ


Staatsleus

Audemus Jura Nostra Defendere
(We durven onze rechten te verdedigen)


Hoofdstad

Montgomery


Landelijk/stedelijk

40% platteland


Plaats VS in oppervlakte

28ste


Klimaat

In het Zuiden kunt u lange hete zomers verwachten en zachte winters waarin het zelden sneeuwt. De beste tijd om hier dan ook heen te gaan is in de lente of herfst.


Geografie

Bergachtig gebied in het noordoosten, maar verder vooral golvende prairies die bij de Gulf of Mexico uitlopen in een kustvlakte. Aan de kust zijn brede zandstranden met een verkoelende oceaanwind.


Economie

In het midden van Alabama loopt de Black Belt, een gordel met vruchtbare zwarte aarde waar vroeger veel katoen werd verbouwd. Toen in 1915 dit onmogelijk werd gemaakt door de katoenkever is men overgestapt op de verbouw van sojabonen, graan en aardnoten. Na de Tweede Wereldoorlog heeft hier in rap tempo industrialisatie plaatsgevonden en zijn o.a. textiel-, ijzer- en staalindustrie bloeiende sectoren. Ook steenkool, olie en aardgas worden hier gevonden.


Politiek

Alabama vecht nog steeds met zijn racistische verleden, met de rassenscheiding tussen de Burgeroorlog en de jaren zestig. Er wordt gebakkeleid over de vraag of de confederale vlag in de mast moet hangen bij de State Capitol of niet.
Geleidelijk aan begint het verstand te winnen. Zo gooiden de kiezers in 1998 de extreem conservatieve, licht gestoorde gouverneur Fob James eruit. Maar de staat als geheel past in het conservatieve, tegenwoordig Republikeinse blok.

Artikelen over specifieke bestemmingen

Tuskegee Institute

Reis door Alabama