Oklahoma

Amerika’s oordeel

Niet interessant

Korte schets:

Helaas voor Oklahoma kent de wereld de staat vooral dank zij de aanslag in Oklahoma City, in 1995, waarbij 160 mensen om het leven kwamen. ‘In the middle of nowhere’ was de meest gehoorde omschrijving en al kun je beter zeggen ‘in het midden van Amerika’, die kwalificatie zat er niet zo heel ver naast. Oklahoma heeft iets ongedefinieerds, iets in het midden, niets.

Voor 1995 was Oklahoma vooral bekend als het gebied waar in april 1889 de grote landrush plaatsvond, inclusief een startschot en een race voor de beste plekjes (zie ook Lucky Luke). Oklahoma heeft nog een grote indianenbevolking (met 253.000 zelfs de grootste van alle staten).

De arme boeren die er sindsdien woonden, vertrokken in de grote depressie richting Californië, omdat in de toplaag van de staat wegwaaide. Okies waren al een bekend verschijnsel ook voordat John Steinbeck ze vereeuwigde in de Grapes of Wrath. Route 66 was de weg die ze volgende naar het westen, en dat is nu een van de toeristische trekpleisters van de staat, al kan men vraagtekens zetten bij de bezienswaardigheid ervan, maar dat schijnt tienduizenden mensen niet te weerhouden er iedere meter van af te willen leggen. Oklahoma heeft een flink aantal meters, en probeert er ook wat mee toe doen – toeristisch gezien.

In de jaren zeventig profiteerde Oklahoma van de boom in olieprijzen, maar die sijpelde daarna weer weg. Voor toeristen is Oklahoma de staat van Indianen, en in iets minder mate, van cowboys. In Anadarko wordt herdacht dat van daaruit de Indianen op de Trail of Tears werden gestuurd. Indian City is een museum complex waarin de dorpen van de zeven verdreven stammen zijn nagebouwd. Er worden technieken getoond, de manier van leven en de cultuur van de Indianen. Het is zeg maar het Williamsburg van de Indianen. Het Cherokee Heritage Center in Tahlequah geeft een beeld van de geschiedenis van deze natie.

Tulsa, in het oosten van de staat, werd groot op de oliegolven die in Oklahoma werden gevonden. Het Philbrook Museum of Art is een van die privé collecties van Amerika die zo fantastisch zijn, vooral ook omdat ze zijn ondergebracht in erg mooie huizen.

Het zuiden van de staat wordt wel Little Dixie genoemd en hoort cultureel gezien bij het zuiden. Het noordwestelijk gedeelte met landbouwers is meer een Great Plains state. De staat bevat vooral uitgestrekte grasvlakten en maisvelden, afgewisseld met een enkele bergketen van niet al te grote hoogte. Er zijn veel meren.

Toeristische trekpleister

Ouachita Forest

Chicksaw National Recreation Area

Tallgrass Prairie Reserve

National Cowboy Hall of Fames and Western Heritage

Route 66

Cherokees

Steden van belang

Oklahoma City

Tulsa

National parken:

Geen