The Hawkeye State

IOWA

The Hawkeye State


Toeristische beoordeling
Historisch: oninteressant
Natuur: oninteressant
Cultuur en steden: oninteresssant

Amerika’s oordeel
Niet aantrekkelijk


Korte schets:

De staat Iowa ligt in het hart van het Midden Westen en is voor de gemiddelde Amerikaan zo ongeveer synoniem met mais en varkens. Dat komt gedeeltelijk de voorverkiezingen voor het presidentschap die traditioneel beginnen met de zogenoemde ‘caucussen’ in Iowa. Om daar goed te scoren, ploegen kandidaten door meters sneeuw om biggetjes te omarmen en de boeren naar de mond te praten. Landbouw is waar het in Iowa om draait: de grond is vrijwel in de gehele staat extreem vruchtbaar. In het oosten wordt Iowa begrensd door de Mississippi River, in het Missouri River. Daartussen ligt een vlak gebied met riviertjes en meren.
De indeling van Iowa is klassiek volgens Amerikaans landbouwmodel: de staat werd opgedeeld in secties die volgens de Homestead Act aan kolonisten werden beloofd. In Iowa wonen veel mensen van Duitse, Middeneuropese en Skandinavische afkomst, die hier vrijuit konden boeren. De familiebanden zijn hier nog steeds zeer hecht en Iowa staat model voor het traditionele Amerikaanse leven in het Middenwesten. Iowa heeft tegenwoordig ook een behoorlijke industriële basis en net als veel staten in deze regio, steeds meer zakelijke dienstverlening – vooral verzekeringsbedrijven die de goedkope arbeidskrachten graag gebruiken om cijfers in te ‘kloppen’.
Toeristisch gezien is Iowa nu niet direct een trekpleister vanwege zijn grote natuurmonumenten of historische plekken. Toch heeft de staat veel state parks en een aantal interessante bestemmingen. De Herbert Hoover National Historic Site in West Branch is er één van (voor wie in presidentiële geschiedenis is geïnteresseerd). Hoofdstad Des Moines (niet op zijn Frans uitgesproken maar min of meer fonetisch, anders weet niemand waar u het over hebt) heeft een State Capitol, die zoals overal interessant is.
Ook de Amana Colonies, religieuze leefgemeenschappen waar de tijd soms stil lijkt te hebben gestaan, zijn de moeite waard. Hannibal is beroemd vanwege de schrijver Mark Twain, die hier werd geboren. Het klimaat is hier ’s winters niet erg vriendelijk, zoals menig presidentskandidaat kan beamen, en de zomers zijn droog en warm.

Website: www.state.ia.us Voor gedetailleerde kaart, klik hier.

Staatsleus

Our Liberties We Prize and Our Rights We Will Maintain


Hoofdstad

Des MoinesLandelijk/stedelijk

39 % platteland


Plaats VS in oppervlakte

23ste


Klimaat

Landklimaat, redelijk droge warme zomers, koude en sneeuwrijke winters.


Geografie

Plat.


Economie

LandbouwNationale Parken

Geen


Andere natuurmonumenten

Geen


Steden van betekenis

Des Moines

Cedar Rapids

Davenport


Toeristische attracties

Herbert Hoover Presidential Library

Lake Wobegon, de fictieve plek in het werk van Garisson Keilor