Hawaii

HAWAII

The Aloha State


Toeristische beoordeling
Historisch: interessant
Natuur: zeer interessant
Cultuur en steden: interessant

Amerika’s oordeel:
Zeer aantrekkelijk


Korte schets:

Hawaii is de meest onwaarschijnlijke staat van de VS: een subtropische eilandengordel, op 4000 kilometer afstand van de continentale staten, zes uur tijdverschil met de oostkust en een bevolking in een etnische combinatie die elders in de VS niet voorkomt. Dit is de enige staat met zijn etnische wortels in Azië. Veel Amerikanen waren zich nauwelijks bewust van hun eilandenrijk in de Pacific voor de aanval op Pearl Harbor in december 1941. Sinds Korea en Vietnam leidt het geen twijfel meer hoe belangrijk dit strategisch punt is.
In feite is Hawaii een combinatie van twintig eilanden, of beter gezegd, de toppen van de bergketens die van de bodem van de oceaan oprijzen. Zeven daarvan zijn bewoond, met Hawaii, the Big Island, als grootste. Oahu is het dichtst bevolkte eiland. Maui wordt ook wel Valley Isle genoemd, omdat het bestaat uit twee bergen, gescheiden door een vlakte. Molokai wordt Friendly Isle genoemd. Lanai is eigendom van de Dole Pineapple Company. Kahoolawe is een puist van 100 vierkante kilometer die door de Amerikaanse luchtmacht wordt gebruikt als oefenterrein voor bommengooien. Kauai is zo idyllisch als Zuidzee-eiland dat Hollywood hier standaard films als South Pacific opneemt

4.1.1

Hawaii heeft een subtropisch klimaat, dat per eiland kan verschillen, afhankelijk van de bergen erop. Zo vangt de noordzijde van Big Island de wolken op die over de oceaan komen aanwaaien en daarom is het er groen en nat. De zuidwestkant is droog en warm.
Zijn tropische flora en fauna en het weer maken van Hawaii een ideale vakantiestaat. U kunt er wandelen, aan het strand liggen, rondrijden per auto of per fiets, snorkelen, vissen. De twee Nationale Parken zijn vulkaanparken. Dat maakt ze heel speciaal, want vooral Hawaii Volcanoes National Park is een zeer actieve vulkaan die nog steeds van plaats aan het veranderen is. U kunt naar de top ervan klimmen en sommige lavastromen zeer dicht benaderen. Haleakala National Park is de krater van een slapende vulkaan. Er is zoveel te zien op Hawaii dat u er gemakkelijk een hele vakantie zoek kunt brengen. Zorg voor een goede reisgids.

Informatie:
Website: www.gohawaii.com
Klik hier voor artikel over Big Island Informatie:
Website: www.gohawaii.com
Klik hier voor artikel over Big Island


Nationale Parken
Hawaii Volcanoes National Park
Haleakala National Park


Andere natuurmonumenten
Talloze standparken en State Historical Parks


Steden van betekenis
Honululu


Toeristische attracties
Stranden en vulkanen
Mid-pacific cultuur


Staatsleus

Ua Mau Ke Ea O Ka Aina I ka Pono (The Life of the Land is Perpetuated in Righteousness)


Hoofdstad

Honolulu


Bevolking

1,2 miljoen (0,5 % VS);

Stijging 1990-1994: 6,3 %


Samenstelling

Aziatisch: 61,8%
Blank: 33,4%
Hispanic: 7,3%
Zwart: 2,5%
Rest:1,9%


Landelijk/stedelijk

11% platteland


Plaats VS in oppervlakte

47ste


Klimaat

Subtropisch. De noordzijde van Big Island vangt de wolken op die over de oceaan komen aanwaaien en is daarom groen en nat. De zuidwestkant is droog en warm. Het klimaat varieert naar gelang de hoogte of de regio waar u zich bevindt. Wees voorbereid op variable weersomstandigheden.


Geografie
Twintig eilanden, feitelijk de toppen van de bergketens die van de bodem van de oceaan oprijzen. Zeven daarvan zijn bewoond,met Hawaii, the big island, als grootste. Oahu is het dichtsbevolkte eiland. Maui wordt ook wel Valley Isle genoemd, omdat het bestaat uit twee bergen, gescheiden door een vlakte. Molokai wordt Friendly Isle genoemd. Lanai is eigendom van de Dole Pineapple Company. Kahoolawe is een puist van 100 vierkante kilometer die door de Amerikaanse luchtmacht wordt gebruikt als oefenterrein voor bommengooien. Kauai is zo idyllisch als Zuidzee-eiland dat Hollywood hier standaard films als South Pacific opneemt.


Economie
Toerisme, verwerking ananas.


Politiek
Hawaii eeft toen het een zelfstandige staat werd een zeer moderne grondwet meegekregen. Dat wil zeggen dat de overheid sterk gecentraliseerd is. In veel opzichten is Hawaii een afwijkende staat, althans vergeleken met de continentale VS. De overheid speelt een duidelijke rol. Het is geen toeval dat de wetgeving die homo-huwelijken gelijk stelt met hetero-huwelijken hier vandaan kwam, en evenmin dat de rest van Amerika daar tegen te hoop liep.
Het ‘progessieve’ van Hawaii was ook de reden dat zuidelijke staten in de jaren vijftig de toelating als staat tegenhielden, gecombineerd met angst dat ze hun grip op de overheidsbestedingen in het zuiden zouden kwijtraken en dat senatoren uit Hawaii hun obstuctie van de burgerrechten zouden frustreren. Uiteindelijk vond men een compromis: Alaska mocht in 1958 eerst staat worden (wat vrijwel zeker Republikeinen als senatoren garandeerde) en Hawaii volgde.