The Centennial State

COLORADO

The Centennial State


Toeristische beoordeling

Geschiedenis: matig interessant
Natuur: zeer interessant
Cultuur en steden: matig
interessant

Amerika’s oordeel:
aantrekkelijk


Korte schets:

Colorado ligt als een eiland midden in het land. De Great Plains aan de oostelijke kant, de Rocky Mountains, die de staat eigenlijk in tweeën delen, aan de westelijke kant. Ten oosten van de Rockies is Colorado een Great Plains staat, ten westen ervan hoort zij tot de Southwest.
Denver is het waterhoofd van de staat: in de snel groeiende hoofdstad woont meer dan de helft van de bevolking; tachtig procent van de bewoners zijn te vindenin de Front Range corridor, lopend van Boulder naar Pueblo. De stad zelf is niet vreselijk interessant, al is, zoals altijd, de State Capitol wel de moeite waard. Ook het Denver Art Museum mag er zijn. Voor het overige kunt u beter meteen doorgaan naar een stadje als Boulder, waar de University of Colorado zorgt voor een plezierige atmosfeer. Voor een meer genuanceerde mening over de aantrekkelijkheid van Denver .
Als toerist kunt het vlakke oostelijke gedeelte gevoegelijk vergeten. Colorado wordt pas interessant als de Rockies hun intrede doen. Eenmaal in de bergen, heerst een Alpine-achtige sfeer, met hoge ruwe toppen en veel sneeuw. Rocky Mountain National Park biedt de essentie daarvan in de mooiste setting. De skiplaatsen van Colorado, zoals het rijke Aspen en wat minder luxueuze stadjes elders, timmeren hard aan de weg maar zullen vanuit Europa toch altijd ver weg blijven, de mooie sneeuw ten spijt.
Mesa Verde National Park is een verwijzing naar het vroegste deel van Colorado’s bekende geschiedenis, toen de Indianen hier in grotwoningen verbleven. Ze dateren van voor de dertiende eeuw en behoren tot de cultuur waarvan ook Canyon de Chelly en Chaco Canyon onderdeel zijn. Colorado heeft een groot aantal natuurparken en -monumenten, vooral als u eenmaal de bergen over bent. Wat een aanrijd route vanuit het oosten weer wel interessant maakt is de enorme stijging van de vlakten van de Great Plains tot de hoge toppen van de Rockies.
Colorado heeft een droog landklimaat. Dat betekent dat het op de oostelijke vlakten op het midden westen lijkt: ’s zomers zeer warm tot heet, ’s winters zeer koud. Aan de westkant, meer onder de invloed van de Rocky Mountains: ’s zomers warm (afhankelijk van de hoogte) en ’s winters koud tot zeer koud met flinke sneeuwval.

Nationale Parken

Mesa Verde National Park
Rocky Mountain National Park


Andere natuurmonumenten

Great Sand Dunes National Monument
Black Canyon of the Gunnison National Monument
Dinosaur National Monument


Steden van betekenis

Denver
Colorado Springs
Aspen
Boulder


Toeristische attracties

Alle soorten van buitensporten, zowel ’s zomers als ’s winters. In de Rocky Mountains diverse ghost towns en oude nederzettingen.


Staatsleus

Nil Sine Numine (Niets zonder de voorzienigheid


Hoofdstad

Denver

Portret van Denver


Landelijk/stedelijk

18 % platteland


Plaats VS in oppervlakte

8ste


Klimaat

Droog landklimaat. De oostelijke vlakten lijken op het midden westen: s’zomers zeer warm tot heet, s’winters zeer koud. Aan de westkant, meer onder de invloed van de Rocky Mountains: s’zomers warm (afhankelijk van de hoogte) en s’winters koud tot zeer koud met flinke sneeuwval.


Geografie

De Rocky Mountains verdelen Colorado in een oostelijk en een westelijk deel. Ten oosten van de Rockies is Colorado een Great Plains staat, ten westen ervan hoort zij tot de Southwest.


Economie

Zakelijke dienstverlening, mijnbouw, aerospace, halfgeleiders, landbouw en toerisme. Sinds het begin van de jaren negentig zijn nóg meer werkers met mobiele vaardigheden van Californië naar Colorado gevlucht, zodat de staat nu de hoogste per capita concentratie heeft van high tech werknemers van het land.  Daarmee parallel loopt dat Colorado nummer één is in het percentage college graduates van alles staten, derde in investeringen in venture capital en achtste in inkomen per hoofd van de bevolking (was 18e in 1990). Kortom, een groeistaat, zoals veel van de Rocky staten (zoals Nevada en Utah).


Politiek

Colorado weerspiegelt vaak de stemming van het land in presidentsverkiezingen. Op congresniveau heeft de staat vaak belangrijke Democraten opgeleverd, zoals Gary Hart, Timothy Wirth en congreslid Pat Schroeder. Dick Lamm, die in 1996 Ross Perot uitdaagde voor de nominatie van diens derde partij, was van 1974 tot 1986 goeverneur. Lamm voerde vaak progressieve wetgeving door.
Op dit moment domineren in Colorado de Republikeinen, wat een weerspiegeling is van de instroom van succesvolle jonge yuppen. Zij zijn niet erg geinteresseerd in de christelijk rechtse agenda van de Republikeinen.