San Diego: waar het altijd goed weer is

Van het klimaat in San Diego wordt wel gezegd dat het het saaiste is van de Verenigde Staten: 364 dagen van het jaar is het er mooi weer. Sommige mensen zijn ook nooit tevreden. San Diego staat niet op het lijstje van ‘verplicht’ te bezoeken steden door de Amerika-ganger. Toch heeft de stad aardig wat te bieden, hoewel het inderdaad niet nodig lijkt om een omweg te maken om er langs te gaan.

Het aantrekkelijkste aspect van San Diego is de combinatie van weer, strand, zee en stad. Zoals overal is deze combinatie op zijn sterkst in de dure yuppie-suburbs zoals La Jolla. Rond de University of California at San Diego ligt een studentenwijk met bijbehorende restaurants, boekwinkels, espressobars en andere voorspelbare grootheden.

Het Gaslamp Quarter is San Diego’s variant op een hernieuwde downtown met veel referenties aan het verleden. Een jaar of tien geleden was dit gedeelte van de stad nog in verval, nu is het een van de toeristen-trekpleisters van de stad. Voor Europese begrippen is er niet zo veel ouds te halen en misschien domineren zo langzamerhand te veel T-shirts-zaken en eetgelegenheden het toneel, maar het is toch een aardig stukje van de stad.

Zeker een bezoekje waard is het Coronado Hotel op het eiland voor de kust van de stad. Of u er ook moet overnachten hangt van uw budget af: goedkoop is het niet.

De afgelopen vijf jaar verkeerde San Diego in een diepe recessie. Omdat de stad disproportioneel voordeel had getrokken van de defensie industrie tijdens de Koude Oorlog, leed het ook onevenredig veel schade toen de defensie-budgetten terugliepen. Maar dank zij de biotechnologie en de telecommunicatie industrie, die hier sterk groeit, is nu weer een periode van groei ingezet.

San Diego is de plek om een dagtocht naar Mexico te maken, naar Tijuana, de grensstad. Bedenk van tevoren wel even wat u er precies wilt doen en hoe u dat wil uitvoeren want de meeste Amerikaanse huurauto’s mogen niet mee over de grens.Vanuit downtown gaat een treintje naar Tijuana. Dat is waarschijnlijk de beste manier voor een bezoek van een dag.