De wijngaard van Francis Ford Copolla

Het is vroeg in de ochtend, de lucht is nog koel en de dauw ligt nog op de wijnranken in Napa Valley. Het geluid van Route 29 is haast niet meer hoorbaar. De Copolla-wijngaard is nog rustig. Er zijn geen bezoekers, alleen mensen die er thuishoren. De wijngaard ligt glorieus tegen de heuvels, met in de verte het Chateau Inglenook en op de voorgrond de gebouwen van de wijngaard. Dit is het domein van Francis Ford Copolla, de regisseur van de Godfather-films en andere klassiekers. Copolla is wijnboer sinds 1975, toen hij een deel van het Inglenook-landgoed kocht, inclusief de wijngaard, opgezet in 1879 door Gustave Niebaum, een Fin. Zonder moeite ging dat niet. In de financi‰le rampspoed die volgde op Apocalypse Now, raakte Copolla bijna zijn speeltje kwijt, maar anderzijds stelde het succes van Godfather III en Dracula hem in staat ook de stukken te kopen die in de loop der jaren in andere handen waren geraakt. Sinds enige jaren is het chateau de hoofdresidentie van Copolla, die ook elders in de wereld een aantal huizen heeft.

De Niebaum-Copolla-wijngaard produceert een hoog gewaardeerde Cabernet Sauvignon, onder de naam Rubicon, en een verzameling mindere wijnen onder de verzamelnaam Copolla Family Wines, plus twee tafelwijnen: een Rosso en een Bianco. Copolla heeft de Grand Hall helemaal opnieuw ingericht en weer opengemaakt in plaats van alle schotjes die er in de loop der jaren waren geplaatst. Het hele landgoed werd opnieuw beplant, de wijnstokken werden vernieuwd en de werkgebouwen gerestaureerd. Er is een wijn- en espressobar, een gift shop en een museum.

De wijngaard geeft priv‚-tours, waarin de wijnen kunnen worden geproefd, onder andere de Rubicon in de historische John Daniel’s Cellar. Alleen op afspraak, dagelijks om 11 u en 14 u, kosten $20 per persoon. Het maximum aantal mensen per tour is twintig.