Tuba National Historic Monument

Tubac was een dorp van de Pima Indianen toen de Spanjaarden er in 1752 een presidio bouwden. Het was een slaperig dorp tot in 1948 een kunstschool opende en nu is Tubac een soort artiesten gemeenschap. Veel van de winkels in het dorp staan vol kitch maar we troffen er ook een paar bijzondere schilderijen aan van lokale naïve schilders.
Aardig is het Tubac Presidio State Historical Park waar de fundamenten van het oorspronkelijke adobe-fort te zien zijn, met in het museum allerlei lokale geschiedenis.

Tubac ligt 80 kilometer ten zuiden van San Xavier, want dat is waarschijnlijk de route die u volgt. Prima plaats ook om te lunchen. Onderschat de afstand uit Tucson niet. Het is nog een knap eind rijden.

Tumacacori National Historic Parc

Toen een Franciscaanse pater in 1794 in het dorpje Tumacacori arriveerde, zwoor hij een mooiere kerk te zullen bouwen dan de iets noordelijker gelegen San Xavier del bac. Hoewel hij minder elegant is dan dat voorbeeld, is San José wel degelijk een mooi voorbeeld van de Spaanse barokarchitectuur. Rechts van de ingang ligt de doopkapel, waarvan de drie meter dikke muren een klokketoren van drie verdiepingen steunen. De ingang van de kerk heeft een gebogen opening met pilaren aan de kant. Erg sfeervol.

Tumacacori werd in 1908 een national monument gemaakt om hem te beschermen tegen verder verval. De patio garden werd in 1939 aangeplant en het geheel is geleidleijk aan gerestaureerd tot zijn huidige staat.

Exit 29 van Route 19, drie mijl zuidelijk van Tubac.

Geopend van 8 tot 5. Tel. (602)398-2341.