Tombstone: toeristische legende

Tombstone dankt zijn bekendheid aan ’s werelds beroemdste gunfight, dat van O.K.Corral. Maar voor zijn ontstaan ging het om mijnbouw. Waarschuwingen vn zijn vrienden ten spijt dat hij enkel zijn grafsteen zou vinden, zocht en vond ene Ed Schieffelin in 1877 in de regio zilver. Het werd een complete rush. In 1881 telde het stadje Tombstone 10.000 inwoners. Thoughnut Street alleen al zou meer dan honderd kroegen hebben bevat en in de heuvels lagen honderdzestig kilometer aan gangen en schachten.

Meer dan 37 miljoen dollar aan zilver was er gevonden toen de boom acht jaar later ten einde kwam. Tombstone was inmiddels de hoofstad van Chochise County geworden (in 1929 nam Bisbee dat over). Het Tombstone Court House, nu een museum, werd in 1882 gebouwd voor $50.000.

Tegenwoordig is het toerisme wat de klok slaat in Tombstone. het Court House met zijn State Historic Parc is verreweg het meest interessante deel van deze tourist trap. De regelmatige schotenwisselingen op de hoofdstraat, de hangpartijen en de uitgeacteerde onzin is allemaal deel van het toeristencircus. Het heeft zijn mooie kanten: de jongens vonden het wel leuk om met een gunfighter op de foto te gaan. Maar in alle eerlijkheid, verder viel het nogal tegen.

Het stadje heeft niet veel meer te bieden dan een lange staart aan het verhaal van de Shoot Out bij O.K. Corral, vereeuwigd in vele films. De hoofstraat van Tombstone is een aaneenschakeling van T-shirt winkels en andere rommel, plus restaurants van dubieuze kwaliteit. Een ware tourist trap.

Ieder half uur duiken de cowboys over straat in ee flauwe namaak schietpartij. Het enige leuke aan Main Street is het museum en er schijnen nogal wat mensen te zijn die trouwen in Tombstone om mij geheel onnaspeurbare redenen. Als u in de buurt bent is het een aardige stop maar maak er in vredesnaam geen omweg voor. Ga liever naar Chiricahua National Monument.