Bezoek aan Taliesin West, Frank Lloyd Wright’s huis

Ik bewonder het werk van de grote Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright, maar mijn bezoek aan Taliesin West in Scottsdale, Arizona, was een teleurstelling. Het huis is niet meer wat het was toen Wright het bouwde. Dat komt deels omdat beglazing en airconditioning de oorspronkelijke jute beschutting hebben vervangen, met de bijbehorende doodsheid. Deels omdat Phoenix naderbij is gekropen en de horizon nu zodanig vervuilt dat het wel erg veel van de verbeelding vergt om hier een afgelegen woestijngemeenschap voor te stellen. Een andere reden is het goedkope en eenvoudige materiaal waarmee Wright werkte, dat de tand des tijds niet goed doorstaat en er nu goedkoop en oud uitziet.

Niets slechts over het ontwerp. Het blijft een mooi gebouw, laag ingebed in de omgeving, met passende kleuren en vormen. Maar de rondleiding biedt gewoon niet voldoende. Je ziet niets van de woonkwartieren van de Wrights, je nauwelijks binnen en al helemaal niet in de studio waar de architecten werken. Allemaal begrijpelijk, maar bij elkaar een teleurstelling. Daar komt bij dat het een knap eind rijden is naar de Frank Lloyd Wright Drive. Bijna een uur van het vliegveld en toch nog een half uur van de Fashion Mall in Scottsdale zelf, vlak bij ons hotel. De toegangsprijs van 14 dollar is ook niet direct prijs/kwaliteit relevant te noemen.

Een goed hotel in Scottsdale is Sunburst Resort. Het kostte 135 dollar per nacht (misschien goedkoper als je het bij een touroperator boekt) maar het is de moeite waard. De uitstekende kamers liggen over twee verdiepingen rondom een binnenplaats met een lagune, twee zwembaden in tropische stijl, een zitje met open haard, restaurant, bar en wat al niet.