Phoenix en Scottsdale

November 2000 in Scottsdale (Phoenix) Arizona. (Met update van bezoek in april 2001)

Door Ine van Dam

Zoals in andere verslagen op deze website te lezen is, reisden wij heel wat keren door de USA. In 1999 maakten we o.a. een trip dwars door Arizona en we waren er niet uitgekeken. Op doorreis sliepen we toen o.a. in Scottsdale en hadden zo'n prettige indruk van de stad en omgeving, dat we nogmaals hierheen wilden.

Via Internet hebben we de nieuwste informatie en folders opgevraagd. (www.arizonaguide.com www.phxcvb.com en www.scottsdalecvb.com ). Hierin zagen we aanbiedingen van hotels en appartementen, die per week of per maand te huur zijn. Op hun website vonden we verdere details als huurprijzen, inrichting en ligging. Ons plan pasten we aan, dit jaar geen rondreis, maar een appartement huren voor een maand. Hierbij wel een auto regelen en dan excursies maken Na vergelijking van gegevens besloten we een appartement te huren in het Shalimar Sands Resort aan de East 4th Street, vlakbij het oude centrum van Scottsdale.

Scottsdale ligt op 20 km.ten oosten van de hoofdstad Phoenix. In beide plaatsen zijn mogelijkheden voor vertier als eetgelegenheden, bioscopen, theaters, musea etc dus weinig kans tot verveling. Het ligt centraal in Arizona en is een goed vertrekpunt voor trips, waarover later meer. Nu niet steeds koffers pakken en elke nacht een ander adres, maar tochten maken of gewoon af en toe lui zijn.

De heenreis en 1e nacht.

Op 31 oktober vliegen we per KLM/Northwest via Detroit naar Phoenix. Er is geen rechtstreekse vliegverbinding, je zult altijd ergens moeten overstappen. Bij Alamo hebben we een Midsize "allin" auto gereserveerd., die we na aankomst ophalen. De tarieven gaan op 1 november (dus de volgende dag) flink omhoog door de hogere dollarkoers.De balies van verhuurbedrijven (uitgezonderd Hertz) zijn in de aankomsthal op de airport, de auto's staan in de parkeergarage in dezelfde terminal. Geen gesleep met koffers naar een busje.We hebben op onze strepen gestaan dat we absoluut geen Perspro verzekering wilden, daarna was alles o.k. Een knalrode Pontiac Grand AM is deze maand voor ons. Een ruime auto met flinke bagageruimte, zeker voor 2 personen. Uiteraard met automaat, airco, cruise-control, en CD speler.

's Avonds aankomen, per huurauto in het donker naar het appartement rijden vinden we niet prettig. Bovendien moeten er eerst boodschappen gedaan worden, daarom overnachten we en rijden de volgende ochtend naar Scottsdale. Deze nacht hebben we een kamer in het Hotel Sleep Inn (van o.a. het Comfort Inn keten) bij de airport geboekt.(Vanuit NL via een gratis telefoonnummer in GB) . Een hotel waarvan de naam misschien een verkeerde indruk wekt. Het is echter een goed hotel, 3 jaar oud, prima kamers met privé badkamer, airco etc. incl. een continentaal ontbijt. Bijna meteen vanuit het vliegtuig de auto in en naar het hotel, vlakbij de luchthaven, goed te vinden

Onze trip in april 2001 was een vlucht met Lufthansa met overstap in Frankfurt. Sinds 26 maart 2001 vliegt Lufthansa deze route met een Airbus 340, een 4 motorig nieuw vliegtuig. Een uitstekende verbinding, maar Frankfurt vind ik een chaotisch overstappunt. Bij aankomst per bus vanuit het vliegtuig naar de terminal, veel lopen, lift in en uit, erg verwarrend. Op de terugreis een wijziging in vertrekgate, nog meer lopen. Aankomsttijd in Phoenix was om 15.00 uur , wat wel erg plezierig was.

Het weer.

Voor nederlanders een belangrijk gegeven. In 1999 reisden we medio oktober door de regio, nu november.In Phoenix en omgeving geldt dat de extreme hitte (40 graden en meer) die v.a. juni tot in september voorkomt voorbij is. In juli en augustus kan het soms regenen en stormen.Voordeel is wel dat tarieven van hotels in de zomer zeer laag zijn en er overal airco is.

De late herfstmaanden hebben een temperatuur van 20-25 graden, droog en zonnig. Het koelt na zonsondergang heel snel af. "s Winters schommelt het rond 10 tot 20graden, maar door alle koukleumen (lees overwinteraars) gaan huurprijzen 2 of 3voudig omhoog en is het erg druk. Uiteraard zijn dit gemiddelden, uitschieters naar boven of beneden zijn mogelijk,iets dat we persoonlijk zullen ondervinden..( April 2001 was ook 20 – 25 graden, iets te koud voor de tijd van het jaar.)

Een paar dagen na aankomst zitten we even in een koufront. In Scottsdale wordt het 15 graden met bewolking. In Flagstaff, de Grand Canyon, Payson en andere bergstadjes ontstaan dan flinke sneeuwbuien. Zelfs zo, dat voor het eerst in de geschiedenis de skiliften bij Flagstaff en Sunrise vóór Thanksgiving draaien.Een paar dagen later schijnt in Scottsdale weer de zon en wordt het 22 graden.

In het westen langs de Colorado liggen o.a. Parker, Lake Havasu, Bullhead City en Laughlin (Nevada), daar gelden de (woestijn)temperaturen als in Phoenix met weinig neerslag..Door hoogte-verschillen binnen de staat Arizona ontstaan grote temperatuursverschillen. Het blijft in Flagstaff, Payson, de Grand Canyon e.d. koeler dan Phoenix. Belangrijk i.v.m. de mee te nemen kleding.

Scottsdale.

Scottsdale is een stadje, dat begin 1900 gesticht is. Er wonen ca. 200.000 inwoners. Het is een welvarende gemeente met veel goede tot zeer luxueuze hotels, mooie huizen, legio golfbanen, tennisbanen en parken. Het prima klimaat nodigt uit tot veel buiten activiteiten.

In 2001 bestaat de plaats 100 jaar wat met allerlei evenementen gevierd zal worden.

In het centrum aan Civic Center en Scottsdale Mall (geen winkelcentrum maar een stadspark) liggen het politiebureau, de kamer van koophandel, diverse gemeentelijke instanties, het Center for the Arts en de grote bibliotheek. In de bibliotheek die dagelijks open is staan, ook voor niet leden, 20 PC's ter beschikking,. Na intekening kan men minstens 30 minuten gratis Internetten. Een ideaal communicatiemiddel met de thuisblijvers. Zo lezen we via internet de nederlandse kranten. De Kamer van Koophandel heeft veel foldermateriaal en geeft graag advies wat te doen.

Shalimar Sands.

Vanaf de airport is het nog geen half uur rijden naar Scottsdale. Het appartement is ruim, woonkamer met zit- en eethoek, een volwaardige keukenmet magnetron, alle potten, pannen en serviesgoed, een slaapkamer en badkamer. Geen overdreven luxe, maar alles is aanwezig voor een aangenaam verblijf. De airco kan op koude dagen op verwarmen gezet worden. Het complex van ca. 20 appartementen is wat ouder, maar goed onderhouden, ligt zeer rustig en op korte afstand van het centrum. In de ruime tuin is het zwembad dat in koudere maanden tot 25 graden wordt verwarmd, ook is er een kleine "puttinggreen"" . Er zijn 2 gas-barbecues. Tegen vergoeding kunnen was- en droogmachines gebruikt worden.De gasten zijn bijna allemaal volwassenen. In principe worden de appartementen ‘s winters per week of maand verhuurd, dan inkl. kamermeisje. (v.a. $ 2.200,- per maand) De rest van het jaar zoveel mogelijk per maand of meerdere maanden, bv. aan mensen die in de buurt werken. Eventuele nog vrije appartementen aan toeristen, ook weer per week of maand. (dan v.a. $ 400,- per week of $ 700.- per maand, geen kamermeisje.) Hierdoor is het aan het zwembad bijzonder rustig en heeft het geen toeristisch karakter.( De reklamefolders van winkels worden in de privé brievenbus bezorgd.). www.shalimarsandsresortapts.com 

Tijdens ons april bezoek overnachtten we in de Econolodge aan Indian School Road en 5th Avenue. Midden in het centrum met leuke winkels (zie hieronder) Een uitstekend hotel, met zwembad, redelijk nieuw en een goed continental breakfast.

Dagelijkse boodschappen

De 2 supermarkten van Albertson's liggen iets te ver om te lopen, maar zijn erg groot en 24 uur geopend. We hebben een behoorlijke vriezer en koelkast in de keuken en kunnen flink inslaan. Albertson's heeft het gebruikelijke assortiment levensmiddelen en groente, ook verse kant en klaar maaltijden, die in de magnetron opgewarmd kunnen worden. In de loop van de dag wordt er warm gegrilde kip verkocht. Andere supermarkten zijn per auto binnen 10 minuten te bereiken. Op loopafstand ligt een Walgreens' drugstore, waar je geen levensmiddelen, maar wel frisdranken, ijs, toiletartikelen kunt kopen en foto's kunt laten ontwikkelen. Een Pizza-hut ernaast is in aanbouw. Uiteraard zijn Burger King, Taco Bell, McDonalds, Subway (met heerlijke belegde (stok)broden) e.d., maar ook Denny's en veel restaurants in alle prijsklasse in Scottsdale aanwezig.

Shopping

Een ander soort winkels ligt aan Main Street, 5th Avenue en omliggende straten. Hier zijn vooral veel kunstgaleries. Op straat staan mooie grote bronzen beelden van kinderen, cowboys en paarden.Veel winkels hebben handwerk van indiaanse artiesten, niet alleen schilderijen en beelden, maar ook zilverwerk als kettingen, armbanden, doosjes etc. .Opvallend zijn de zilveren of houten kachina's ( Poppen, die een godheid uitbeelden). Verder mexicaanse winkels, oosterse kunst etc., alles is hier te zien en te koop.

Heel leuk is de Artwalk, die van oktober tot juni elke donderdagavond plaats vindt. De winkels hebben open huis, muziek op straat, verlichting met laserstralen en soms zijn de artiesten aanwezig om hun werken te verkopen c.q. te verklaren. Het is druk op straat en iedereen slentert winkel in en winkel uit.

Op de kruising Scottsdale Road/East Camelback Road ligt de grote Scottsdale Fashion Square Mall.Een paar jaar geleden uitgebreid, er zijn nu 250 winkels, diverse restaurants en 6 bioscopen. Alles wat je wilt is hier te koop in opvallend veel luxe winkels. Wat niet ontbreekt is een foodcourt. Een aantal fastfood zaken (Mexicaans, Italiaans, Japans, soep en salade, hamburgers etc.) grenzen aan een groot verzorgd terras met fonteinen om het gekochte te eten.

Ten noorden hiervan is het Borgata shopping center, geheel in italiaanse stijl. Ook weer chique winkels, restaurants en op vrijdagmiddag een Farmers Market, dus vers fruit, groente etc te koop.Op de kruising Indian Bend/Pima ligt een groot Shopping Center met minder exclusieve winkels met een betaalbaarder assortiment.

Naar het zuiden ligt het universiteitsstadje Tempe. Hier bevindt zich de grote Arizona Mills Outlet Mall. Veel fabriekswinkels die hun waar met grote kortingen aanbieden. Behalve de foodcourt met fastfoodzaken biedt deze Mall een Rainforest Café. Temidden van "onweersbuien", aquaria en papegaaien is het grappig eten. De barstoelen hebben beestenpoten als onderstel.Ook het centrum van Tempe heeft een ruime keus aan restaurants.

Mesa heeft twee grote Malls, maar het vertier is vooral gericht op de zeer vele oude(re) mensen die hier komen overwinteren.

Uiteraard biedt de hoofdstad Phoenix nog veel meer Malls, Shopping Centers, theaters in allerlei prijsklasse, keuze genoeg.

Excursies in en bij Scottsdale.

Over de hele lengte van Hayden Street ligt een gigantisch park. Visvijvers, barbecues, gazons met picknicktafels, golfbanen, sportvelden wisselen elkaar af. Ook is er een parcours voor wandelaars, fietsers en joggers. Zeker in het weekend en op feestdagen een druk bezocht gebeuren.

Het gezicht van Scottsdale is Camelback Mountain, de grote opvallende rots. Alleen geoefende klimmers kunnen de top bereiken. Per auto is een klein park onderaan de berg te bezoeken.

Op de grens Scottsdale/Phoenix bij McDowell Street ligt het (gratis) Papago park, herkenbaar aan grote rode rotsen. Behalve wandeltrails, barbecues, visvijvers valt op dat één van de rotsen een groot gat heeft. Na wat klimmen biedt dit een mooi uitzicht over zowel Phoenix als Scottsdale. In dit zelfde park is de Phoenix Zoo en Desert Botanical Garden. (niet gratis).

Rawhide is een steakhouse, waar ‘s avonds een Westernshow wordt opgevoerd. Het geheel wordt overdag aangevuld met ritten in een postkoets, rijden op ezels, een saloon, schietshows.

Taliesin West is het huis ontworpen door de bekende architect Frank Lloyd Wright en studenten. Een zeer opvallend bouwsel, tegen betaling en onder leiding te bezoeken.

Behalve de hierboven genoemde doelen is het ook interessant een kijkje in één van de luxe hotels te nemen. Rij er heen, kijk wat rond in de tuinen, lobby etc. Uiteraard kan je er dineren, lunchen of thee drinken, maar gewoon rondneuzen is net zo interessant. Aan het zwembad liggen is meeestal alleen voor gasten toegestaan.

Bij het Hyatt Hotel is de tuin met de vele zwembaden, grenzend aan de golfbanen een kijkje waard.In het noorden van Scottsdale liggen de nieuwe luxe hotels, als Fairmont Princess, dat een zelfs een tennisstadion en veel tennisbanen heeft. Ook hier talrijke zwembaden. Nog iets noordelijker in Carefree trekt het Boulders Hotel bekijks. Gebouwd midden tussen grote rotsblokken, grenzend aan golfbanen, het El Pedregal winkelcentrum, met uitzicht over Scottsdale. Zeker zo interessant is het Phoenician Hotel op de grens Phoenix/Scottsdale aan E.Camelback Rd. Veel kunst rondom en in het hotel. Bijzonder is de mooie cactustuin met drinkbakjes voor kolibri's. Het grote zwembad heeft uitzicht op Phoenix. Op zondag serveert men een uitgebreide hightea.

Phoenix. 
Een kleine opsomming (er is zoveel meer) van wat te doen in deze hoofdstad. In het centrum staat het Heard Museum, gewijd aan alle indiaanse volkeren.Veel gebruiks-voorwerpen en kunst, van verleden tot heden wordt hier getoond, vaak aangevuld met speciale exposities.Voor iedereen die door deze staat reist en geinteresseerd is in deze geschiedenis een bijzonder interessant museum. De bijbehorende (gratis toegankelijke)winkel heeft een enorme hoeveelheid aan boeken, foto's, en voorwerpen te koop, zo'n grote keuze zal zelden ergens te zien zijn. Niet goedkoop, maar wel van de beste kwaliteit. (Een kleine dependance staat in Carefree ten noorden van Scottsdale).

Opvallend is de oude St. Mary's kathedraal, die tussen moderne wolkenkrabbers staat. Op Heritage Square staan nog wat historische huizen, niet echt indrukwekkend. Hier vlakbij ligt het nieuwe Science Center, veel techniek, maar ook veel om zelf via interactieve testen uit te proberen maken het een interessant museum. Bovendien is er een planetarium.

Een blikvanger is de Bank One Ballpark, de thuisbasis van de Arizona Diamondbacks baseballclub. Net als de Amsterdam Arena een groot stadion met een dak dat open of dicht kan. Hier niet tegen de kou, maar om extreme warmte buiten te houden. Soms tegen betaling te bezichtigen..

Een schitterend uitzicht over het hele stad en omgeving krijg je vanaf South Mountain. Dit (gratis) gigantische park in de bergen is makkelijk te bereiken door Central Avenue helemaal zuidwaarts af te rijden. Squaw Peak ligt bijna midden in de stad. Deze berg is vooral geschikt voor geoefende wandelaars, slechts een klein deel is toegankelijk per auto.

Arizona Biltmore Hotel is gebouwd in 1927 door Frank Lloyd Wright, de bekende architect. Ook als niet gast van het hotel, kan je de bijzonder bouwstijl van het hotel met aangrenzende tuinen bekijken.

Ten noorden van Phoenix aan de I-17 ligt het Living History Museum. (‘s zomers gesloten). De geschiedenis van streek en stad tussen 1800 en 1920 wordt hier na gespeeld.

En verder… Een mooie dagtocht is de Apache Trail. Bij tijdig vertrek is de hele route in één dag te doen .Het wordt wel een zware tocht, een deel is over onverharde wegen. Niet alle huurauto's mogen over onverharde wegen rijden, dus kijk de verzekering na. Een alternatief is tot Tortilla Flat v.v. te rijden. Via Mesa en Apache Junction (wegnr 88) langs Goldfield Ghost Town, Canyon Lake, (waar een tocht met stoomboot gemaakt kan worden), kom je over een slingerende asfaltweg in Tortilla Flat. Een gehucht met 6 inwoners, camping en 3 winkels. Bovendien met kopie van de gesloten Lost Dutchman Mine. Hierna slingert de weg onverhard door tot Roosevelt Lake. Daarna weer verhard via Globe langs de kopermijnen over wegnr. 60 terug naar Mesa en Scottsdale.

Even ten noorden van Mesa ligt de Usery Mountain Trail. Een mooie tocht voert per auto (of per mountainbike) door een deel van de woestijn. De getemde Salt River is niet meer dan een stroompje, maar via de Verde River komt nog heel wat water om eventueel te vissen of te varen. Bij hoog water worden er tochten per vlot georganiseerd.

De 2e grote stad van Arizona Tucson is een leuke tocht. Bij Tucson West is het Saguaro National Park met de bekende grote cactussen. Er vlakbij ligt het Arizona Desert Museum, meer dieren en plantentuin dan museum. De kans om kennis te maken met flora en fauna van de woestijn. Kolibri's kunnen van dichtbij gezien worden, de grappige prairie-dog, wolven, poema's, alle soorten cactussen etc. Het is een stuk afgescheiden woestijn, waardoor alles buiten op een natuurlijke manier te zien is. In de zomer kan het hier zeer warm worden, dan op tijd vertrekken. Old Tucson studio's geven een beeld hoe western films gemaakt werden en worden. Veel stunts, acts etc. Wel echt iets voor toeristen. In het noorden van Tucson ligt het Tohono Chul Park, dat een beknopt beeld geeft van flora en fauna. Minder groot, dus sneller beloopbaar en met gezellig terras met tearoom voor een drankje.

Het stadje Tombstone is nauwelijks in 1 dag v.v. te halen. Een overnachting onderweg zal nodig zijn, b.v. kombinatie met Tucson. Tombstone is een western stadje bekend om de gevechten bij de OK Corrall en de films die naar aanleiding hiervan gemaakt zijn. Nagespeelde schietpartijen vinden overdag plaats. Boothill Graveyard is het bekende kerkhof..

Ten noorden van Phoenix ligt Sedona. Niet alleen bekend door de New Age, maar vooral door alle rode rotsen die rondom de stad liggen. Een stop waard is de kapel in de bergen en de weg naar de airport Sedona. Beiden geven een bijzonder mooi uitzicht over de plaats .Ook de weg naar Oak Creek Canyon en Slide Rock State Park is prachtig.. Hier is in de rivier tussen de rode rotsen een natuurlijke glijbaan ontstaan. Wel erg koud water! .(sneeuw in nov. en april !) Op weg naar Sedona over de I-17 kan een stop gemaakt worden bij Montezuma Castle met oude indiaanse rotswoningen

Mooi is de weg naar Payson, een klein stadje in de bergen. Interessant is het om door te rijden naar Show-Low over de weg die langs de Mogollon Rim gaat. Terug via de Salt River Canyon en Globe maakt het eventl.een 2-daagse tocht met veel natuurschoon. Bij meer tijd ( minstens 1 dag langer)kan de reis van Show-Low verder gaan naar Alpine om via de Coronado Trail en Safford weer naar Globe te rijden. Dit stuk Coronado Trail is de weg met de meeste bochten en het grootste hoogteverschil in Arizona. Voor deze weg van 120 mijl heeft men al 4 uur nodig

Tochten die in 2 of 3 dagen gemaakt kunnen worden zijn o.a. de Grand Canyon South Rim, waarbij bv. in Tusayan of Flagstaff overnacht kan worden .Dit kan met Sedona worden gekombineerd. Laughlin (gokstad aan de Colorado) in Nevada en natuurlijk Las Vegas zijn ook zo'n reisje waard.Onderweg naar Laughlin kan een omweg gemaakt worden via Oatman, aan de originele Route 66. Een oud gouddelversstadje met hotel uit 1902. Ezels lopen door de straten op zoek naar eten (Neem wortels mee), soms zijn er "shoot-outs". Via de I-40 bij Kingman en Golden Shores of de Az 95 via Bullhead City te bereiken.

Meer informatie over deze plaatsen is. te lezen o.a. in mijn verslag over Las Vegas en omgeving en Rondreis door Arizona.

Aanbiedingen van hotels zijn vaak te lezen bij www.arizonarepublic.com, (dagblad van Phoenix) sektie travel. Men geeft er een overzicht van advertenties van diverse hotels

Voor een rustige vakantie, maar toch het een en ander zien, is een maand een appartement huren zeker een aanrader. Wij hopen het in de toekomst zeker te herhalen.

Tijdens ons bezoek in april 2001 bleken de skiliften in Flagstaff net als in november nog te draaien. De winter was in jaren niet zo nat en zo koud geweest.

Ine van Dam